Volledig scherm
André Springveld. © Jacques Kok

Oppositie neemt wethouder Druten opnieuw onder vuur

DRUTEN - De Drutense wethouder André Springveld verspreidt desinformatie en toont geen enkele daadkracht in zijn beleid voor groene energie. Dat oordeel velt oppositiepartij Sociaal Maas en Waal (SMW). Springveld wil nu nog niet reageren.

SMW stelt vragen aan burgemeester en wethouders naar aanleiding van uitspraken van Springveld in de pers en in de gemeenteraad. Die uitspraken doen volgens de partij de waarheid geweld aan. 

Inspraakrondes

Zo heeft Springveld het in de Maas en Waler over ‘veel inspraakrondes waar heel veel tijd in is gaan zitten’, terwijl er maar twee inspraakavonden zijn geweest. Ook stelt de wethouder dat Alliander de op te wekken stroom van het drijvend zonnepark, dat GroenLeven wil bouwen op de Uivermeertjes bij Deest, niet kan transporteren. Maar SMW heeft het contract van GroenLeven en Alliander ingezien. Daarin staat dat het transport van de stroom geen probleem vormt.

Niet bij de presentatie

Op 16 januari heeft GroenLeven een presentatie gegeven in Deest. Daar was Springveld niet aanwezig en ook een enkele Drutense ambtenaar. SMW vindt dat niet kunnen. Want de gemeente noemt zelf de Uivermeertjes als het meest kansrijke energieproject. Dan moet je er volgens de partij bij zijn als GroenLeven een informatiebijeenkomst houdt. 

‘Verder moeten wij constateren dat de wethouder al in de discussie in de raad van 19 december 2019 zijn uiterste best heeft gedaan GroenLeven te beschuldigen van broddelwerk.’ De partij diende in die raadsvergadering een motie van afkeuring in tegen Springveld. Die werd alleen door mede-opposanten CDA en Welzijn Druten gesteund. 

Verhouding te vertroebeld?

SMW vraagt aan B en W of Springveld nog wel zaken kan doen met GroenLeven na deze uitspraken en het wegblijven bij de informatiebijeenkomst. Zijn de verhoudingen niet te vertroebeld? Ook wil de partij weten of Springveld het project Uivermeertjes überhaupt wel tot een succes wil maken en wat hij daarvoor dan heeft gedaan.

Springveld zegt dat het om vragen gaat vanuit de raad aan het college. ,,Wij gaan die vragen eerst keurig beantwoorden en die antwoorden gaan naar de gemeenteraad toe.” Pas als die antwoorden er zijn wil de wethouder er meer over vertellen. ,,Ik vind het niet leuk”, zegt Springveld als hem wordt voorgehouden dat het hier om verwijten gaat om zijn persoonlijk functioneren. ,,We gaan de vragen zo uitgebreid en uitvoerig mogelijk beantwoorden.”

Maas en Waal