Volledig scherm
Leren lezen. © Koen Suyk

Peuterleidsters worden bijgespijkerd

DRUTEN - Pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen moeten de Nederlandse taal beheersen op een havo of mbo-4-niveau. Omdat bij acht  peuterspeelleidsters dat nog niet zo is, stelt de gemeente Druten 18.000 euro ter beschikking aan scholenkoepel SPOM om haar peuterspeelzaaljuffen bij te scholen en te toetsen. 

De taaleisen zijn landelijk verscherpt om de kwaliteit van de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) te verbeteren. Vanaf 1 augustus 2019 moet iedereen op niveau zijn. Uiteindelijk moet het resultaat zijn dat kinderen van 2 tot 6 jaar geen taalachterstanden oplopen. Drutense peuters die voor VVE zijn geselecteerd, gaan twee extra dagdelen naar de peuterspeelzaal en krijgen daar extra 'taalles'.

Geld

Druten kreeg geld van het Rijk voor bijscholing. Dat blijkt voldoende te zijn om de kosten te dragen. De gemeente kreeg dit jaar ruim 68.000 euro.  Of en hoeveel rijksgeld de gemeente in 2018 krijgt is nog onbekend. 

SPOM biedt ook VVE aan in West Maas en Waal. De bijscholing en toetsing vinden daar gelijktijdig plaats. Iedere gemeente betaalt de kosten voor bijscholing van haar eigen inwoners. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal