Volledig scherm
Zorginstellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen zouden veel meer regionale maaltijden kunnen serveren. Iets duurder in de aankoop, maar dat wordt gecompenseerd door minder verspilling en meer smaak. © Marlies Wessels

Poging meer streekproducten op bord bij zorginstellingen te krijgen

MAAS EN WAAL - Bewoners van Maas en Waalse zorginstellingen moeten vaker verse producten uit eigen streek op het bord krijgen. Om dat te stimuleren kunnen agrariërs uit de regio een korte opleiding krijgen.

Die praktijkcursus wordt aangeboden door de Rabobank en Diverzio, de in Wijchen gevestigde stichting die streekvoedsel stimuleert en voedselverspilling wil tegengaan. De opleiding bestaat uit vier dagdelen, waarbij de laatste sessie een soort pitch wordt: agrariërs gaan dan hun product aanbevelen bij zorginstellingen.

Quote

Het eten in zorginstel­lin­gen kan beter, verser en smakelij­ker met streekpro­duc­ten.

Natascha Snelder van Diverzio

Het klinkt heel logisch: vlees eten van de veehouder om de hoek, eieren en melk kopen bij een boer uit een buurdorp en aardappels halen bij de landbouwer in het plaatselijke buitengebied. Maar zeker voor zorginstellingen is de praktijk weerbarstiger: ze laten vaak de groothandel alle benodigde voedselproducten bij de achterdeur van hun keuken afleveren. 

,,Het kan beter, verser en smakelijker. En beter aansluiten bij de feitelijke behoeftes, zodat niks hoeft te worden weggegooid", zegt projectleider Natscha Snelder van Diverzio. ,,Het is voor de lokale agrarische ondernemer vooral een kwestie van goed aansluiten bij de behoeftes en zorgen voor efficiënte aanvoer. Daarbij is het prettig als je die ouderen, patiënten en cliënten kunt zeggen dat de witlof van vandaag van een akker iets verderop komt." 

Prijsconcurrentie

Diverzio en de Rabobank willen zowel de boeren als de instellingen bewust maken van de mogelijkheden qua lokaal voedsel. Snelder: ,,De agrariërs moeten bijvoorbeeld een soort corporatie oprichten. Want geen instelling zit er op te wachten om door tien verschillende boeren met tien verschillende producten bevoorraad te worden." 

Waar supermarkten en de groothandel heel scherp op de prijs concurreren, zullen individuele agrariërs uit eigen steek iets duurder zijn. ,,Maar vaak zie je dat instellingen dat compenseren door iets kleinere hoeveelheden te nemen, ook omdat er minder weggegooid en dus verspild wordt. Dat heft het verschil in prijs op, zeker omdat de smaak vaak ook wat beter is."

De cursus is bestemd voor agrariërs uit Maas en Waal, de oostelijke Betuwe, de Liemers en het Rijk van Nijmegen. Deelname is gratis, waarbij Snelder hoopt op zo'n veertig deelnemers. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maas en Waal