Volledig scherm
In Druten, Wijchen en Beuningen is de politie bij vier van de vijf meldingen binnen het kwartier present. © Politie

Politie iets vaker 'op tijd' bij spoedmelding

MAAS EN WAAL - De politie is bij 112-meldingen in Maas en Waal dit jaar iets vaker dan vorig jaar 'op tijd' ter plaatse, dus binnen 15 minuten. Vooral in Druten werd vooruitgang geboekt. 

In Druten kwamen agenten in de eerste helft van dit jaar in 78 procent van de alarmmeldingen binnen dat kwartier op de plek des onheils, vorig jaar was dat in 71 procent van de gevallen zo. Beuningen en West Maas en Waal noteerden iets betere cijfers: van respectievelijk 78 en 62 procent naar 79 en 63 procent. West Maas en Waal scoort altijd al lager: de gemeente is uitgestrekt en er moet in de avond en nacht vanuit bureau Wijchen ver gereden worden. In de gemeente Wijchen zelf bleef de responstijd bij nood gelijk: in 86 procent van de meldingen was de politie binnen de gewenste 15 minuten ter plekke. 

Gestolen tweewielers

Als de tendens van de eerste helft van dit jaar zich voortzet, lijkt 2017 een relatief veilig jaar te worden. Want op diverse criminaliteitsgebieden waren de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar een stuk positiever dan over de eerste helft van vorig jaar. Zo daalde vrijwel overal het aantal gestolen fietsen, scooters en bromfietsen stevig: in Wijchen van 109 naar 68, in Beuningen van 59 naar 34 en in West Maas en Waal van 20 naar een schamele 4 stuks. Alleen in Druten bleef dit cijfer stabiel op 26 tweewielers. 

Schuurtjes en garageboxen

Volledig scherm
Negatieve uitschieters: het aantal auto-inbraken loopt weer op. © ANP

Het aantal woninginbraken is tot en met juni in een groot deel van Maas en Waal dalende; met op dit gebied Beuningen als negatieve uitschieter. De gemeente Wijchen kende alleen in de eerste twee maanden van dit jaar meer inbraken, daarna is daar ook de dalende lijn ingezet. Het aantal inbraken in schuurtjes en garageboxen nam ook overal af; wederom Beuningen uitgezonderd. 

Er werden in Maas en Waal ook minder auto's gestolen: 40 in de eerste helft van dit jaar tegen 50 in dezelfde zes maanden van vorig jaar. Tegenover iets hogere diefstalcijfers in Druten en West Maas en Waal staan wat stevigere dalende cijfers in Beuningen en Wijchen. Daar staat echter tegenover dat er wel veel meer auto's werden opengebroken om er iets uit te stelen; iets waar alle vier de Maas en Waalse gemeenten last van hebben. Wel een nuance: de toename overstijgt alleen in Beuningen de hoge cijfers van 2015, vorig jaar was juist een opvallend rustig jaar op het gebied van autokraken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal