Volledig scherm
Een meisje stopt geld in haar spaarpot. © ANP XTRA

‘Preventief bezuinigen houdt West Maas en Waal zelfstandig’

BENEDEN-LEEUWEN - De gemeente West Maas en Waal gaat een strikter financieel beleid voeren. Niet omdat het slecht gaat, maar om te voorkomen dat de provincie een stok krijgt om mee te slaan en de zelfstandigheid van de gemeente opnieuw ter discussie stelt.

,,Ik weet hoe er in de provincie naar ons gekeken wordt”, zegt Frans van Gelder van het CDA, uit wiens koker het plan komt. Alhoewel nooit formeel uitgesproken, is het geen geheim dat het provinciebestuur gemeentes als West Maas en Waal eigenlijk te klein vindt om zelfstandig te functioneren.

Toen de gemeente een kleine tien jaar geleden in financieel zwaar weer terechtkwam, werd de hete adem uit Arnhem flink gevoeld. Dat verstomde pas toen de gemeente na jaren van hard bezuinigen de boeken weer op orde kreeg.

Buffer vormen

Op aandringen van het CDA en met steun van de dorpslijsten en de VVD besloot de gemeenteraad nu de ondergrens van de eigen reserves flink op te hogen, tot veel hoger dan geadviseerd. ,,Dit kost ons niets. Zie het als een stoplicht op oranje dat we niet op de kruising zetten, maar al 200 meter voor de kruising”, verwoordt Van Gelder het.

Provincie kijkt niet meer streng

De zorg over de provincie is onnodig, denkt financieel wethouder Ton de Vree. Volgens hem wordt er in het provinciehuis nu ‘heel anders’ gekeken naar West Maas en Waal dan enkele jaren geleden. Bovendien: ,,Dit betekent ook dat je eerder dan nodig moet gaan bezuinigen.”

Bij de linkse oppositie valt het plan bijzonder slecht. ,,Er is momenteel een negatieve rente: nu op je centen gaan zitten, getuigt van een enorme kruideniersmentaliteit”, vindt Willeke van Ooijen van de SP.

Maas en Waal