Volledig scherm
De opening academie voor zelfstandig met Rick Martens (tweede van rechts met bril) in de hoofdrol. © Eveline Van Elk

Rick de weg op via academie

Rick Martens is op weg geholpen door de Academie voor Zelfstandigheid. Letterlijk. De Drutenaar, die zelfstandig woont met begeleiding van Boldershof, heeft zijn theorie-verkeersexamen gehaald met hulp van de Academie. 

Daarna haalde hij zijn praktijkexamen en nu rijdt hij in een bus als facilitair medewerker van de Drutense vestiging van 's Heeren Loo.

De Academie voor Zelfstandigheid is maandag naar buiten getreden. Naast de vestiging aan de Pa Hoeklaan in de Boldershofwijk van Druten, is ook een vestiging in cultureel centrum D'n Bogerd geopend. Toegankelijk voor Drutenaren en mensen uit de regio Nijmegen die steun nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen en werken.

Werk

,,Ik had een rijbewijs nodig voor mijn werk'', vertelt Rick Martens (24). ,,Ik vond het fijn om dat samen met de Academie te doen omdat ik wist wat ik daar kon verwachten.'' 

De Academie is geen Drutens project. Er zijn al 35 academies in Nederland. Het is een aparte stichting die oorspronkelijk wel vanuit 's Heeren Loo is ontstaan.

Inmiddels maken ook Ribw's (beschermd wonen voor mensen met psychiatrische problemen) gebruik van het model. Dat wordt in Druten ook onderzocht, evenals de samenwerking met andere partijen. Ook mensen die laaggeletterd zijn of laaggeschoold kunnen er gebruik van maken. Zodat ze zich beter kunnen redden in het dagelijks leven en meer kans maken op een baan.

Startsubsidie

De gemeente Druten heeft een startsubsidie van 20.000 euro gegeven. De scholing via de Academie sluit aan op het gemeentelijk beleid om 'kwetsbare inwoners' mee te laten doen, zegt wethouder Sjef van Elk. 

Volledig scherm
Trainster Marian van de Bovenkamp en Rick Martens. © Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal