Volledig scherm

Rivierenland door met bieb ondanks afhakers

DRUTEN/WEST MAAS EN WAAL - Hoewel nog niet duidelijk is of de gemeente Lingewaal meedoet, kan het convenant van de gemeenten die deelnemen aan bibliotheek Rivierenland op 14 december worden ondertekend. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de consequenties van een uittreding van Lingewaal.

In het convenant zijn de subsidiebedragen en de prestatieafspraken voor de bibliotheek voor de periode 2012-2015 beschreven. De gemeenteraden van Culemborg, Druten, Geldermalsen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel hebben besloten dat zij de overeenkomst willen tekenen. Buren zegde het samenwerkingsverband al eerder op. In Lingewaal wordt een voorstel om de regionale samenwerking op te zeggen op 8 december besproken. Als de gemeenteraad ermee instemt, wordt de subsidie over een periode van vijf jaar verminderd tot nul.

De uittreding heeft financiële consequenties voor de bibliotheek. Die heeft echter een aantal maatregelen voorbereid waardoor de overige gemeenten niet méér hoeven te gaan betalen en de afspraken in het convenant nagekomen kunnen worden. Uittreding zal vooral gevolgen hebben voor de inwoners van Lingewaal zelf.

Met de afbouwregeling beginnen die gevolgen in 2014. Dan wordt de sta-tijd van de bibliobussen in Lingewaal gehalveerd. Er wordt minder gedaan aan Kinderboekenweek en educatieve activiteiten. Vanaf 2015 zijn er geen bibliobussen meer, is er geen dienstverlening aan het onderwijs en stopt het project Boekstart in de kinderopvang in Vuren. Ook wordt de organisatie afgebouwd. In 2016 blijft alleen een directeur over, die de eindbalans opmaakt.

Maas en Waal