Volledig scherm
Archeoloog Nils Kerkhoven laat de 3D-reconstructie zien van een schip dat in honderden puzzelstukjes naar boven werd gehaald. © DG

Romeinen en complete schepen uit Alphense en Dreumelse klei

ALPHEN/DREUMEL - In zandwingebied Over de Maas tussen Alphen en Dreumel werd vrijdag duidelijk dat de claim die archeologen een dag eerder op tafel legden niet overdreven is. Het is een echt spectaculaire opgraving, de grootste en misschien wel belangrijkste van de laatste decennia in Nederland.

Er is een grote Romeinse nederzetting ontdekt die vrijwel zeker het  uit bronnen bekende Ad Duodecunum betreft. Dat is een plaats die nooit eerder werd aangetroffen. Er zijn stenen gevonden met een vorm die erop wijst dat ze onderdeel hebben gevormd van een Romeinse brug over de Maas.

Scheepskerkhof

Verder is het grootste scheepskerkhof van Nederland gevonden met schepen uit de Romeinse tijd, vroege en late middeleeuwen, sommige nog helemaal gaaf. Een van die scheepjes werd vrijdag getoond aan de pers. Ook een 3D-print van een schip dat in honderden puzzelstukken naar boven is gehaald werd getoond. De aandeelhouders van ontzanderscombinatie Nederzand gaan de reconstructie van dit schip betalen.

Prehistorie

Het gebied heeft ook de grootste hoeveelheid mammoetresten in Nederland opgeleverd, net als skeletten van andere prehistorische dieren als reuzenherten, reuzenotters en reuzenbevers.

Het project is uitgevoerd door 2 professionele archeologen en 16 amateurs die zeven jaar lang in het geheim hebben gegraven. Dat werd mogelijk gemaakt door Nederzand. Een van de vrijwilligers is Sigrid van den Heuvel uit Dreumel. Zij vindt de manier van opgraven met zo'n vrijwilligersteam het meest bijzondere van dit project.

Maas en Waal