Volledig scherm
Schaken tussen de koeien. © Tornado

Schaakclub steunt boerenprotest door te spelen naast de melkrobot in Wamel

WAMEL - De Wamelse boer Frans van Echteld krijgt aanstaande zaterdag, 26 oktober, steun uit onverwachte hoek: schakers. Tornado, de Drutense schaakclub, strijkt dan neer op zijn melkveebedrijf. 

,,We hadden dit al gepland voorafgaand aan de boerenacties", zegt Thijs Banken van de schaakclub. ,,Maar nu komt het natuurlijk extra goed uit.” 

In een persbericht meldt Banken dat Tornado de boeren goed gezind is: ‘ze moeten door de groeiende berg regelgeving op vijf borden tegelijk schaken’.

Schaakkaravaan is een succes

Het bezoek aan Van Echteld is het zesde in een rij van zeven. Het maakt deel uit van de Schaakkaravaan Maas en Waal. Het zevende bezoek zal in Maasbommel zijn. Steeds kiezen de schakers voor bijzondere (bedrijfs)locaties om het schaken op bijzondere plekken te promoten maar ook om de leden bewust te maken.

,,We streven naar diversiteit en samenwerking met het bedrijfsleven", zegt Banken. ,,We willen onze schakers in aanraking brengen met andere dingen. Niet alleen oogkleppen op en schaken maar. Zonder boeren is er geen eten. Zonder eten kunnen we niet schaken.”

Melkrobot uitgelegd

Bij het bezoek aan Van Echteld geeft deze tussen de schaakpartijen door een rondleiding door zijn bedrijf. Hij laat vooral de automatisering en de melkrobot zien. Wie mee wil schaken, kan zich om 13.15 uur aansluiten op het melkveebedrijf aan de Liesterstraat 11. 

Dit jaar is het voor het eerst dat Tornado een Schaakkaravaan houdt. Het is een groot succes, volgens Banken. Het heeft de vereniging van 60 leden als 5 nieuwe schakers opgeleverd. In 2020 gaat Tornado daarom vanaf september weer een Schaakkaravaan houden.  

Maas en Waal