Volledig scherm
Ton Bouman bij zijn schapen die inmiddels weer zijn gedekt. De diversen kleuren geven aan wanneer dit is gebeurd. © Eveline Van Elk

Schapen voor het blok gezet en daarna met de poten omhoog

WAMEL - In de herfst worden de schapen letterlijk voor het blok gezet. Dan krijgt de ram vrij spel om de ooien te dekken. De schapenhouder bindt hem een dekblok om zijn buik, een soort stempelkussen met daarin geel, zwart, oranje, rood, groen of blauw krijt. Een ooi met een gekleurde vlek op haar achterste is gedekt. 

Door de ram steeds een aantal weken lang een bepaalde kleur te laten stempelen en een volgende drie weken weer een andere kleur, kan de schapenhouder zien wanneer een ooi is gedekt en wanneer de lammetjes geboren gaan worden. 

Schapenhouder Ton Bouman uit Wamel heeft het er maar druk mee. Op zijn Facebookpagina roept hij de hulp van burgers in: ‘Het is weer zo ver! We moeten de schapen weer extra goed in de gaten houden. Doordat de eerste schapen al weer dik beginnen te worden is er weer meer kans op rugliggers.’

‘Zie je schapen? Kijk goed of je geen poten de lucht in ziet steken. Zie je dat, help het schaap of bel de boer! Wil je het schaap zelf helpen, kantel het schaap dan via de kont naar de poten met een pauze als het schaap op de kont zit zodat alles weer op de juiste plaats kan zakken. Bedankt namens alle schapen! (En namens de schapenboeren natuurlijk)’

Natuurlijke grasmaaiers

Volledig scherm
De schapen van Ton Bouman zijn weer gedekt. Dat is te zien aan de kleuren. © Eveline Van Elk

Bouman vertelt dat hij in deze tijd iedere dag minimaal twee keer langs zijn 800 schapen gaat om te kijken of ze nog op hun poten staan. Zijn schapen zijn verdeeld in zeven kuddes. ,,Die staan bij koeienboeren door heel Maas en Waal tot aan Wijchen toe. Als natuurlijke grasmaaiers.” 

Hij werkt met verschillende rassen rammen die elk door de tijd heen drie verschillende kleuren blokken in hun dektuigje krijgen. In totaal gaat het om zes kleuren waaraan Bouman kan aflezen wanneer de lammetjes ongeveer komen. ,,Vanaf half januari gaan we tien weken lang lammeren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal