Volledig scherm
Zandwinning in Over de Maas. © Nederzand.

Senior-archeoloog: Vindplaats bij Maas uitzonderlijk en van internationaal belang

updateALPHEN - Een groep van twee professionele archeologen en zestien amateur-archeologen zegt in het zandwincomplex Over de Maas tussen Alphen en Dreumel het grootste en rijkste vondstgebied van heel Nederland te hebben gevonden. 

Volgens dr. Harry van Enckevort, senior-archeoloog en projectleider bij de archeologische dienst van de gemeente Nijmegen, zijn de claims terecht. Hij werkte zelf niet mee aan het project, waarin onder meer mammoetresten en delen van scheepswrakken zijn gevonden.

Volgens Van Enckevort is de vondst van mammoetresten niet zo bijzonder. Die vind je overal in Nederland. Maar het scheepskerkhof is volgens hem inderdaad het grootste van Nederland en de Romeinse resten zijn ook uitzonderlijk. ,,Dit is echt heel bijzonder. Het is van internationaal belang.’’

Ook Dolf Muller van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) bevestigt de bijzonderheid van de gevonden resten. Vooral de grote verscheidenheid aan periodes – van de vroeg prehistorie tot de 20ste eeuw – is volgens hem bijzonder.

100.000 vondsten

Volledig scherm
Nils Kerkhoven aan het werk met een metaaldetector. © eveline van elk

De gravers verrichtten de opgraving als vrijwilligers in hun vrije tijd. Nils Kerkhoven, een van de twee professionele archeologen noemt het een voorbeeld van 'peoples archeology'.

Er zijn in het gebied van 275 hectare de afgelopen zeven jaar meer dan 100.000 vondsten gedaan van de prehistorie tot in de twintigste eeuw. Het is niet alleen de grootste vindplaats van mammoetresten in ons land, maar ook 'de grootste en archeologisch meest waardevolle vindplaats van scheepswrakken', zo laten de archeologen weten. Daarnaast ontdekten ze uitgebreide Romeinse resten, vermoedelijk afkomstig van een nog niet eerder gelokaliseerde en belangrijke Romeinse nederzetting en oversteekplaats. 

Vrijdag maken de gravers, onder aanvoering van Nils Kerkhoven uit Dreumel, meer details bekend over hun vondsten. Hun opgraving hielden ze zeven jaar lang geheim uit angst voor 'schatgravers'. Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 14 en 15 oktober zijn de vondsten en de vondstlocatie te bekijken.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Maas en Waal