Volledig scherm
De Beuningse Plas. © Eveline Van Elk

Spoeddebat over 'Beunings zand'

BEUNINGEN - Hebben de Nijmeegse wethouders nu wel of niet toegezegd dat ze 1,3 miljoen euro gaan bijdragen aan het zandtransport van de Beuningse Plas? Dat willen de Beuningse gemeenteraadsleden weten en daarom is er morgenavond een spoeddebat.

De ontzanding van de Beuningse Plas start op 1 januari 2020. Vrachtwagens brengen het zand naar het Maas-Waalkanaal in Nijmegen, waar schepen het verder vervoeren. 

Dit zogenoemde transport per as kost ruim 4 miljoen euro meer dan de transportband die volgens een eerder plan het zand zou wegbrengen. De Beuningse wethouder Piet de Klein liet dinsdagavond, tijdens de gemeenteraad, nogmaals weten dat de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland elk ook een derde van deze extra kosten (zo'n 1,3 miljoen euro) voor hun rekening willen nemen.

Volgens de Nijmeegse wethouder Jan Zoetelief klopt dat niet. Zo vertelde hij afgelopen woensdag aan de gemeenteraad van Nijmegen. ,,Wij hebben geen enkele toezegging gedaan.'' 

Snel uitleg

Dit was voor de Beuningse oppositiepartijen (VVD, GroenLinks, PvdA en CDA) reden om een spoeddebat aan te vragen. ,,Wij willen hierover heel snel uitleg van de wethouder", reageert Henk Plaizier, fractievoorzitter van VVD Beuningen.  

Mocht de Nijmeegse raad besluiten niet bij te dragen, dan moet Beuningen die 1,3 miljoen euro ook nog zelf betalen. Hetzelfde geldt voor de 1,3 miljoen euro van de provincie Gelderland. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal