Volledig scherm
PREMIUM
Vol enthousiasme vertelt Macair Wegman, de jongste Kapucijn van Nederland, over het Emmausklooster in Velp. © Paul Rapp

Tsunami van religieuzen bracht scholing en zorg in Maas en Waal

WIJCHEN - Het Land van Maas en Waal was ooit een heilig land. Het zat er tjokvol paters en vooral nonnen. Zo vol zelfs dat Wim Kattenberg er twee boekjes aan kon wijden. Het eerste over de kloosters in de middeleeuwen en nu het tweede, samen met Maya van Os, over de kloosters in de negentiende en twintigste eeuw. 

Volledig scherm
Wim Kattenberg © Eveline Van Elk

 ,,We wilden ze eigenlijk in één keer behandelen”, zegt Kattenberg, de Wijchense historicus en lid van het Erfgoedstudiehuis. ,,Maar dat was ondoenlijk. Het was hier een tsunami aan zusterskloosters.” 

Eigenlijk waren het twee golven: in de middeleeuwen tal van kloosters, gesticht vanuit Duitsland en gericht op het in cultuur brengen van het omliggende Maas en Waalse boerenland. Na de reformatie in de zestiende eeuw kwam er in Maas en Waal protestants bestuur. De katholieke kerk ging ‘ondergronds’ en daarmee was de rol van de kloosters uitgespeeld.

Het volk bleef wel grotendeels katholiek en werd deels bediend door katholieke priesters uit Brabant die stiekem de Maas overstaken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal