De nieuwe tuinen van het Tuinenfestival Appeltern zijn geïnspireerd door Herman van Veen. De zanger komt het festival zelf openen.
Volledig scherm
De nieuwe tuinen van het Tuinenfestival Appeltern zijn geïnspireerd door Herman van Veen. De zanger komt het festival zelf openen. © DG

Tuinen Appeltern brengen ode aan Herman van Veen

APPELTERN - Tien tuinen die zijn ontworpen voor Herman van Veen zijn vanaf dit weekend te zien bij de Tuinen van Appeltern. Zanger en podiumkunstenaar Van Veen komt de tuinen zaterdag zelf bekijken. Hij opent daarmee het Tuinenfestival 2018.

Het is voor het eerst dat de Tuinen van Appeltern een persoon als thema voor het Tuinenfestival heeft gekozen. ,,De tien ontwerpers zijn daarvoor bij Herman van Veen thuis op zijn landgoed op bezoek geweest'', vertelt Marian Drost van de Tuinen van Appeltern. ,,Hij heeft openhartig verteld over zijn muziek en optredens, waar hij zijn inspiratie zelf vandaan haalt en over zijn eigen tuin. Alle ontwerpers mochten hem ook een paar vragen stellen.''

Op basis van hun indruk hebben de ontwerpers daarna een tuin ontworpen. Het zijn zeer diverse tuinen geworden, waar de organisatie soms ook door verrast werd. Een van de kunstenaars heeft tijdens de bijeenkomst gevraagd of hij de vingerafdruk van Herman van Veen mocht nemen. Die heeft hij later in glas uitgevoerd en in de tuin verwerkt. In andere tuinen is het oeuvre van Van Veen verbeeld als vrolijke optocht of staat de verwondering centraal. In de theatertuin Allegro heeft het publiek en het podium een plek, maar ook het leven achter de coulissen. Verder komt de schilderkunst van Van Veen terug in de ontwerpen en de Joodse dichteres Selma Meerbaum-Eisinger die Van Veen inspireerde.

Het Tuinenfestival Appeltern wordt ieder jaar gehouden en is gebaseerd op The Chelsea Flower show in Londen en Festival des Jardins in Chaumont-sur-Loire. Het Appeltern Tuinenfestival is wel anders qua opzet, het gaat om het beleven van een tuin als creatie of kunstwerk, als een afspiegeling of vertaling van een gedachte. Ieder jaar komen er tien tuinen bij, de tuinen blijven twee jaar te bezichtigen.

De officiële opening van het Tuinenfestival heeft zaterdagplaats vanaf 12.15 uur. Herman van Veen verricht de opening van de nieuwe tuinen om 13.15 uur. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal