Protest tegen stort van granuliet in Over de Maas.
Volledig scherm
Protest tegen stort van granuliet in Over de Maas. © Paul Rapp

Tweede Kamer stemt woensdag over stoppen granulietstort in Over de Maas

DEN HAAG/DREUMEL - De Tweede Kamer stemt woensdag over twee moties die oproepen om de stort van granuliet in zandwinplas ‘Over de Maas’ te stoppen. 

Eerder deze maand werd in een hoorzitting in de Tweede Kamer duidelijk dat het niet onwaarschijnlijk is dat er kankerverwekkende stoffen vrij kunnen komen bij de stort van granuliet. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben inmiddels gevraagd de stort te stoppen. Vanwege de coronacrisis stemt de Kamer hier de komende tijd alleen niet over.

De Tweede Kamer zou eerder stemmen over twee moties over de Maasplassen die beogen het storten van granuliet meteen te stoppen. Die stemming werd in verband met de coronacrisis uitgesteld. De moties komen  nu dus wel in stemming.

De Staatssecretaris heeft eerder de moties ontraden, maar Sociaal Maas en Waal (SMW) wil dat ze toch door de Tweede Kamer worden aangenomen. Want de partij vindt het toegezegde onderzoek naar de veiligheid van granuliet onvoldoende. Het storten van het omstreden restproduct is  in de tussentijd onverkort doorgegaan. 

Wat is granuliet?

Granuliet is een afvalstof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. De steenslag wordt gebruikt bij de aanleg van snelwegen. Bij het productieproces wordt ook een chemisch middel gebruikt dat ervoor zorgt dat het overblijvende granietpoeder indikt. Dit ingedikte materiaal, granuliet, wordt door de overheid bestempeld als grond. Er zijn echter deskundigen die wijzen op de risico’s omdat niet bekend is wat de toegevoegde chemische stof op termijn doet bij toepassing in het water.

Maas en Waal