Volledig scherm
De Beuningse Plas. © Eveline Van Elk

Verdeelde raad steunt De Klein in zandkwestie Beuningse Plas

BEUNINGEN - Wethouder Piet de Klein heeft de Beuningse gemeenteraad goed en volledig geïnformeerd over de financiële afwikkeling van de dure zandtransporten van de zandwinlocatie Beuningse plas. Dat vindt zijn eigen coalitie.

De voltallige oppositie oordeelt juist dat De Klein en zijn medebestuurders een fikse tik op de vingers verdienen. Een zogenoemde motie van afkeuring tegen het zandbeleid kreeg vrijdagavond echter geen meerderheid omdat De Kleins Beuningen Nu & Morgen en D66 vinden dat het college juist heeft gehandeld.

Spoed

Volledig scherm
De Beuningse wethouder Piet de Klein. © Ger Loeffen

De raad kwam met spoed bijeen nadat de Nijmeegse wethouder Jan Zoetelief deze week verklaarde dat Nijmeegse wethouders nooit hebben toegezegd dat de stad 1,3 miljoen gaat meebetalen aan de zandtransporten naar het Maas-Waalkanaal. De Klein zou de Beuningse raad daarover verkeerd hebben geïnformeerd, waarna die dinsdag besloot ook 1,3 miljoen vrij te maken voor de transporten. Een ambtelijk gespreksverslag waarin het Nijmeegse college Beuningen het geld min of meer toezegt, deugt volgens Zoetelief niet: ,,Het is te kort door de bocht.''

Toezeggingen

De Klein staat echter achter het verslag. ,,Er zijn tussen wethouders en ambtenaren toezeggingen gedaan'', stelt hij. ,,Die hebben geen formele status en natuurlijk moeten er, door college en raad, nog besluiten over worden genomen. Maar ik zie ze wel als toezeggingen.''

De Klein voelt zich ook gesteund door een brief waarin de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls stelt dat Nijmegen nog geen besluiten heeft genomen, maar dat er wel 'vanuit een positieve grondhouding' wordt gesproken over planologische medewerking en een financiële bijdrage.

Onzekerheden

Oppositiepartijen VVD, CDA, GroenLinks en PvdA zien in Bruls' brief juist hun gelijk bevestigd: een toezegging heeft Nijmegen niet gedaan. Ze blijven erbij dat De Klein een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. Die vindt echter dat hij voldoende heeft gewezen op de onzekerheden rond de bijdragen van Nijmegen en de provincie Gelderland. Ook die zegt, bij monde van gedeputeerde Jan Markink, dat het nog maar de vraag is of ze gaat meebetalen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal