Wasstraatloopgroep in Weurt.
Volledig scherm
Wasstraatloopgroep in Weurt. © DG

Verschillende Maas en Waalse carnavalsoptochten op een later moment

overzichtEWIJK/WINSSEN/AFFERDEN - Meerdere carnavalsverenigingen in Maas en Waal houden op een later moment alsnog een optocht. Vanwege de storm en regen ging er afgelopen weekend een groot aantal niet door.  

Ewijk krijgt toch een optocht. Zondag ging de carnavalsoptocht vanwege storm en regen niet door. Dinsdag trekt de stoet alsnog vanaf 13.00 uur door de straten van het dorp. Dat heeft carnavalsvereniging De Dijkvelders bekendgemaakt. Ze heeft alle groepen en wagens uit de gemeente Beuningen uitgenodigd zich in de stoet aan te sluiten. In de gemeente ging tot nu toe alleen de zaterdagse optocht van Weurt door. 

Halfvastenweekend

Ook goed nieuws vanuit buurdorp Winssen: daar komt eveneens nog een optocht. Namelijk op zondag 22 maart, tijdens halfvasten. Vanaf 13.11 uur rijden de wagens die dag door Oelewaal, zo besloot het bestuur van de Winssense carnavalsvereniging deze maandag. 

Het Vergulde Vat uit Afferden verzet de optocht ook naar het halfvastenweekend. Bij de gemeente Druten heeft de carnavalsvereniging inmiddels een vergunning aangevraagd voor de zaterdag, 21 maart.  

In Bergharen heeft carnavalsvereniging De Trefpunters besloten dat ze de optocht in ieder geval niet meer tijdens deze carnavalsdagen zal herkansen. Mogelijk dat de stoet ook met halfvasten door de straten trekt. Het gaat om de gezamenlijke optocht van Bergharen en Hernen.

De optocht in Puiflijk ging wel door dit weekend.
Volledig scherm
De optocht in Puiflijk ging wel door dit weekend. © David van Haren

Na de carnaval

De Berendonckers in Alverna houden in ieder geval geen optocht tijdens deze carnavalsdagen. Ook in Alverna ging zondag de optocht niet door. ‘Na de carnaval wordt er gekeken of er een andere mogelijkheid is, samen met het Urnekabinet in overleg met de gemeente’, zo laat de carnavalsvereniging weten. Ook over een herkansing voor de Wijchense optocht wordt dan gesproken.

De Braoiers uit Beneden-Leeuwen denken er eveneens aan om een op later moment nog een optocht te houden. Ze zijn de ‘mogelijkheid aan het verkennen’ om hun reut op 15 maart te laten doorgaan.  

Beuningen en Dreumel niet door

De Beuningse collega’s van De Plèkkers lieten weten dat ze het ‘qua organisatie’ niet voor elkaar krijgen de zondag uitgevallen optocht alsnog op een ander tijdstip te houden. Zij konden dus aansluiten in Ewijk en Winssen.

In Dreumel heeft carnavalsvereniging 't Schutlaken na lang wikken en wegen de knoop doorgehakt: er komt geen alternatieve datum voor de optocht. Wel rijden de jeugdprins en -prinses dinsdag mee met de 'jeugdreut’ in Alphen. Een goedmakertje. ,,Omdat het anders wel heel sneu zou zijn als ze helemaal niet in een optocht kunnen meedoen", zegt voorzitter Anja van Wezel.

Te kort dag

,,Het is superjammer dat we geen nieuwe datum hebben kunnen kiezen voor onze optocht, dat was een moeilijke beslissing", vervolgt ze. ,,Maar het was te kort dag om iets nieuws te organiseren. Bovendien kunnen we met halfvasten niet in onze residentie terecht. We waren hier ook totaal niet op voorbereid. Voor volgend jaar gaan we daarom wel een calamiteitenplan opstellen voor als we de optocht weer een keer zouden moeten uitstellen. Alle optochten zijn bovendien op elkaar afgestemd; als wij als enige in deze regio alsnog zouden doorgaan, komt iedereen deze kant op. Die drukte kunnen we helemaal niet aan.”

Overigens is Van Wezel goed te spreken over de reacties uit Dreumel op het niet doorgaan van de optocht. ,,Voor onze prins is het natuurlijk het ergst, maar Dreumel heeft het heel goed opgepakt en we hebben er zondag toch een leuk feestje van kunnen maken.”

De optocht in Puiflijk ging zaterdag door.
Volledig scherm
De optocht in Puiflijk ging zaterdag door. © David van Haren

Maas en Waal