De grondradar in stelling gebracht op het landgoed Heerlijkheid Horssen. Op de achtergrond het landhuis. foto Otto van Dijk
Volledig scherm
De grondradar in stelling gebracht op het landgoed Heerlijkheid Horssen. Op de achtergrond het landhuis. foto Otto van Dijk

Via grondradar kasteel Horssen teruggevonden

HORSSEN - Het oude kasteel van Horssen dat in 1869 is gesloopt, is gelokaliseerd via een onderzoek met grondradar. Het kasteel stond aangeduid op enkele oude kaarten van de Heerlijkheid Horssen. Maar er zijn geen tekeningen van het kasteel overleverd en bovengronds is er alleen een welving in het terrein op de plek van de fundamenten te zien.

"Nu is onomstotelijk vast komen te staan dat het kasteel er echt is geweest en op welke plek het ligt", zegt de Horssense architect Otto van Dijk onder wiens leiding het onderzoek is verricht. De getraceerde fundamenten van het kasteel wijzen op een gebouw van circa 15 bij 20 meter.

Grondradar stuurt elektromagnetische pulsen de grond in. Die reflecteren op verschillende manieren afhankelijk van de doorlaatbaarheid en structuur van de ondergrond. Door met de radar een heel vlak systematisch in alle richtingen af te zoeken, werden niet alleen de stenen fundamenten maar ook een verdwenen vijver getraceerd.

Zondag op Open M0numentendag laat de Grontmij, die het onderzoek uitvoerde, zien hoe dat in zijn werk gaat. Ook toont het tekeningen waarop de onderzoeksresultaten zijn te zien. Het landgoed is dan publiek toegankelijk net als een aantal andere Horssense monumenten in de buurt.

Maas en Waal