Volledig scherm
Viswedstrijd aan de Waal. © Dolph Cantrijn

Waalvissen voor wetenschap

WAMEL - Wie een dag 'wetenschappelijk' wil vissen, kan op zaterdag 26 mei terecht in achter de langsdammen tussen Ophemert en Wamel. Leveren die een bijdrage aan een betere ecologie?

Dan is er daar een visdag van de Hengelsportfederatie Midden Nederland, samen met Sportvisserij Nederland. Het is een van de twee visdagen, tevens viswedstrijden,  in de geul achter de langsdam die in de plaats kwam van de aloude kribben in de Waal. Ook in het najaar komt er nog een visdag. 

De vangsten die tijdens deze evenementen worden geregistreerd, leveren volgens de organisatoren een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de visstand achter de langsdammen. De aanleg van deze dammen door Rijkswaterstaat is een proef om te kijken welke invloed zij hebben op waterafvoer, scheepvaart en ecologie. 

Bij het onderzoek naar de visstand werken de sportvissersorganisaties samen met de Radboud Universiteit en Rijkswaterstaat.

De visdag duurt van 8 tot 12 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. De initiatiefnemers spreken van 'citizen science' (burgerwetenschap). 

Bij eerdere wedstrijden kwamen naast algemenere soorten als brasem, blankvoorn en winde ook bijzondere vissoorten als de barbeel, blauwneus en bot naar boven. Qua vangsten kunnen deelnemers dus van alles verwachten. Voor meer informatie over wat je qua visserij kunt verwachten, klik je hier. 

Aanmelden voor deze wetenschappelijke vissessie kan door naam en telefoonnummer door te geven via info@hfmiddennederland.nl. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal