Volledig scherm
Grijze kliko. © Peter van Huijkelom

West Maas en Waal vecht voor grijze kliko

BENEDEN-LEEUWEN Van Appeltern tot Wamel moet je straks je restafval zelf wegbrengen, in een zak. Slecht idee, vindt de politiek. ,,Pure arrogantie.’’

De gemeenteraad van West Maas en Waal doet een ultieme poging om de grijze afvalcontainer alsnog te behouden voor zijn dorpskernen. De raadsleden vinden dat de nieuwe manier van afvalinzameling vanaf 2019, waarbij restafval zelf moet worden weggebracht, hen is opgedrongen door afvalverwerker Avri. En ze hebben in de gemeente Tiel nu een machtige medestander.

,,Wij besturen hier onze gemeente, niet de Avri", zegt VVD'er Ted Lagarde. CDA-raadslid Gaby Lamers: ,,Ik vraag me af: Mag je de Avri nog wel gemeenschappelijk noemen? Ik vind het pure arrogantie."

De gemeenteraad heeft unaniem besloten om Avri met klem te verzoeken het eerdere besluit te herzien.

Oorlogstaal

Alle politieke partijen doen nu een ultieme poging die invoering te voorkomen of anders in ieder geval te frustreren. Raadsleden uit de andere acht Avri-gemeenten krijgen nu ook een brief uit Beneden-Leeuwen in de bus, in een poging medestanders te winnen voor hun standpunt.

Wethouder De Vree zit met de oorlogstaal in zijn maag. Een ding is wat hem betreft zeker: breken met Avri is geen optie: ,,Of we het nu leuk vinden of niet: we werken samen met negen anderen. Ik moet er niet aan denken dat we als gemeente weer helemaal zelf ons afval moeten regelen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maas en Waal