Volledig scherm
Wijchense lijsttrekkers in debat in 't Mozaïek. © Flip Franssen

Wietwinkel kan het vergeten in Wijchen

WIJCHEN - Wie de komende vier jaar een coffeeshop wil beginnen in Wijchen, kan dat voor de komende vier jaar uit zijn hoofd zetten. De Wijchense kiezer moet volgende week bij de raadsverkiezingen een wel heel grote stunt uithalen, wil het softdrugsbeleid in de gemeente veranderen.

Alleen D66, Wijchen Lokaal en Gewoon Wijchen zien heil in een wietwinkel, zo bleek dinsdagavond tijdens het grote lijsttrekkersdebat dat de Gelderlander en de gemeente in het drukbezochte theater 't Mozaïek hielden. De drie partijen bezetten nu 5 van de 27 zetels.

Overlast

Hun pleidooi dat er op tientallen plekken in Wijchen toch al softdrugs wordt  verhandeld en je er bij een winkel in elk geval zicht op hebt, gaat er bij de rest niet in. Het CDA vreest de overlast van een shop, terwijl Kernachtig Wijchen, VVD, Sociaal Wijchen, het CDA en de PvdA zo'n voorziening wel bij het grotere Nijmegen vinden passen, maar niet bij Wijchen.

Wat het softdrugbeleid is het dus helder hoe het de komende jaren zit. Voor veel andere onderwerpen die debatleider Menno Pols opwierp, is dat nog maar de vraag. Want hoe moet het bijvoorbeeld nu verder met het scheiden en ophalen van afval, hét politieke onderwerp van de afgelopen maanden?

Ratten

René Reijnen van Gewoon Wijchen mocht erover debatteren met Titus Burgers, de wethouder die het zogenoemde omgekeerd inzamelen moest invoeren van de gemeenteraad, maar het vervolgens van diezelfde raad niet meer mocht vanwege de weerstand onder Wijchenaren. Reijnen was er altijd al op tegen dat burgers met hun restafval zouden moeten slepen, hield hij de zaal voor. En je zou ook maar ratten en zwerfafval krijgen bij de benodigde centrale containers. Onzin, vindt Burgers, die nog wel wat ziet in een minder dwingende vorm van het bedachte systeem: in andere gemeenten blijkt niets van zulke problemen.

Gemeentehuis

Nog een discussiepunt voor de komende tijd: wat te doen op de plek waar nu nog het oude gemeentehuis staat te niksen? VVD-voorman Nick Derks liet zich er niet over uit de tent lokken: burgers en ondernemers mogen van de raad de komende tijd hun mening immers nog geven. De plek hoeft niet per se geld op te leveren, aldus Derks, als er maar wat moois komt: ,,Zelfs als het de gemeente een beetje geld kost.''

Dorien van den Bos van Sociaal Wijchen hoopt dat de plek deels met appartementen voor ouderen wordt gevuld. Maar die appartementen mogen, wat haar betreft, op de plek van de oude bieb komen. Björn Derksen van het CDA ziet wel wat in een permanent park met een parkeergarage eronder,  wat hem de hoon van voorman Geert Gerrits van Kernachtig Wijchen oplevert: ,,Sinterklaas is vroeg dit jaar.''

Uitsluiten

Leo Herms van Wijchen Lokaal kreeg aan het slot van de avond de wind nog even van voren van het CDA en Sociaal Wijchen. Die sluiten een coalitie met hem uit, omdat hij zich tegen statushouders uitspreekt en de woorden 'eigen volk eerst' gebruikt. Ook VVD en Kernachtig Wijchen spraken zich tegen dergelijke termen uit. Herms blijft achter zijn campagne staan. Volgens hem krijgen Wijchense jongeren geen woning, omdat statushouders voorrang krijgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal