Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP XTRA

Zedenzaak Alem groter dan gedacht: acht slachtoffers bekend, mogelijk twintig meer

In de Alemse zedenzaak zijn meer slachtoffers gemaakt dan gedacht. Van acht kinderen was bekend dat ze waren gefilmd. Volgens het OM zijn dat er mogelijk twintig meer. Dat bleek donderdagochtend tijdens een pro-formazitting over de zaak voor de rechtbank in Zutphen, waar de 45-jarige verdachte uit Alem aanwezig was.

Volgens het OM blijkt uit in beslag genomen beeldmateriaal dat er naar schatting nog eens twintig kinderen zijn gefilmd, maar zijn ze niet aangeraakt door de verdachte. De betrokken kinderen zijn nog niet allemaal geïdentificeerd en weten nog niet dat ze zijn gefilmd.

De 45-jarige man zit sinds zijn aanhouding op 26 juli van dit jaar vast en vroeg niet om schorsing van de hechtenis. Hij deed geen officiële bekentenis, maar zei zelf dat hij moest ‘boeten voor alles wat ik heb gedaan’. Hij wil meewerken aan het verdere onderzoek.

Delicten

De strafbare feiten vonden volgens het OM plaats tussen 1 januari 2015 en de zomer van 2018. Het Openbaar Ministerie wilde deze zomer weinig over de zaak kwijt. Alleen een groep betrokkenen kreeg wat meer informatie. Dat zorgde voor grote onrust in Alem en omgeving.

Ondank dat het OM en de gemeente geen nadere informatie willen geven, is inmiddels wel duidelijk dat de zaak zich in Alem heeft afgespeeld. De hoofdverdachte in deze zaak, een 45-jarige man, zou zeker vijf kinderen in de leeftijd van acht tot vijftien jaar misbruikt hebben.

Ook vervaardigde hij kinderporno. Dat hebben zo’n dertig betrokkenen eerder tijdens een besloten bijeenkomst op het gemeentehuis van Maasdriel te horen gekregen. Hierbij waren de burgemeester en een wethouder, het OMen de politie aanwezig.

De zaak gaat op 10 januari weer verder. De zitting begon later omdat betrokkenen bij de rechtbank in Arnhem stonden terwijl ze bij de rechtbank in Zutphen moesten zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal