Volledig scherm
Naar het toilet via de app. © Getty Images

Zeven openbare toiletten - en straks nog meer - in Druten

DRUTEN - In het winkelcentrum van Druten komt niet één openbaar toilet. Het worden er voorlopig zeven. En misschien nog wel meer. Want de inzet is dat in principe alle centrumondernemers meedoen met het beschikbaar stellen van hun wc.

De ondernemers die hun toilet zo beschikbaar stellen -  onder meer De Gouden Leeuw, D'n Optie, Annette Mode en Genieten & Meer - zoeken aansluiting bij de landelijke app HogeNood, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en patiëntenverenigingen. 

Wens van Kernachtig Druten

Het is de wens van Kernachtig Druten dat er een openbaar toilet komt in Druten. Dat heeft deze partij ook in het collegeprogramma weten op te nemen. Niet de gemeente maar een ondernemer zou de wc moeten realiseren. ,,Dat is veel te duur voor de schaal van Druten", zegt Benno van Altena van de winkeliersvereniging. ,,We hebben ook nog gekeken naar de optie van stickers op de ramen. Maar dan krijg je al snel dat iedereen naar het toilet wil in je winkel.” Daarom sluiten de Drutense middenstanders en horeca-exploitanten nu aan bij de landelijke app.

Nog dit jaar een besluit

Binnenkort is de extra service beschikbaar. Nog voor de jaarwisseling nemen burgemeester en wethouders en de gemeenteraad een besluit. In Nijmegen wordt op dezelfde manier gewerkt en ook de Wijchense middenstand werkt samen met de HogeNood-app. Ook komt daar binnenkort een overzicht van toiletten te staan op de website van winkeliersvereniging Wijchen= (centrummanagement).  

Verplichte openstelling

In Beneden-Leeuwen is winkeliersvereniging Verrassend Leeuwen niet bij de app aangesloten. Wel zijn horecagelegenheden daar verplicht hun toilet open te stellen voor mensen met hoge nood. 

Beuningen kent die verplichting, zover bekend, niet. Ludy van Lin, tijdelijke centrummanager, zegt dat mensen met hoge nood wel terechtkunnen bij de horeca in het centrum. Bij taartenwinkel en lunchroom Limburgia is er een toilet in de Passage. Dat heeft een muntslot. Er kan voor 50 cent gebruik van worden gemaakt. Theo Engelen van Limburgia zou het wel een goed initiatief vinden als de gemeente de huur van dit toilet op zich zou nemen en er dan ook echt een gratis toegankelijk openbaar toilet van zou maken. 

3,5 miljoen mensen met plas- en stoelgangproblemen

In Nederland zijn 3,5 miljoen mensen met buik- en plasproblemen. Daarvan heeft 82 procent snel toegang tot een toilet nodig vanwege een medische aandoening, volgens de app HogeNood. In Nederland delen we een openbaar toilet met meer dan 2500 andere mensen. 

Maas en Waal