Volledig scherm
De bibliotheek van Beneden-Leeuwen. © Eveline van Elk

Zwakke vloer: bieb Beneden-Leeuwen tijdelijk dicht

BENEDEN-LEEUWEN - De bibliotheek Rivierenland in MFA De Rosmolen in Beneden-Leeuwen is de rest van de kerstvakantie dicht. Uit onderzoek is gebleken dat de vloer van de bieb in de multifunctionele accommodatie van dezelfde constructie is als de vloer van de parkeergarage in aanbouw van Eindhoven Airport. Die garage stortte eind mei dit jaar in.   

De vloer van de bieb is, zo meldt vrijdagavond laat de Stichting Sport & Recreatie Beneden-Leeuwen als beheerder en eigenaar van het nog vrij nieuwe gebouw, van 'een soortgelijke bouwmethode'. Dit type zogeheten breedplaatvloer is extra kwetsbaar. Vandaar dat, aldus de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR), nu eerst 'voorzorgsmaatregelen' nodig zijn.  

Instortingsgevaar

Stichtingsvoorzitter Gaby Lamers zegt dat onderzoek door de ODR na de zomervakantie al heeft uitgewezen dat van direct instortingsgevaar geen sprake is. De bieb bevindt zich als enige op de eerste verdieping, eronder zit een brasserie. Lamers: ,,Maar omdat enkele weken geleden pas de draagkrachtnormen voor dit soort vloeren na wat er in Eindhoven gebeurd is, aangescherpt zijn van 500 kilo per vierkante meter naar 200, moeten we nu extra voorzorgsmaatregelen nemen.’’

Aanpassingen

Vandaar dat de bieb vanaf nu dicht is tot 8 januari. Kasten, tafels, stoelen en apparatuur krijgen tijdelijk een andere plek. Ook moet het aantal te lenen boeken met de helft terug en mogen er straks vanaf 8 januari tijdelijk maar tien bezoekers tegelijk binnen. Lamers: ,,3 januari zitten we met de constructeur om tafel om technische aanpassingen te bespreken. Die kunnen, is ons al verteld, later volgende maand vrij makkelijk uitgevoerd worden.’’ 

Wel veilig

De beheerstichting benadrukt dat de andere vloeren in De Rosmolen van een andere bouwconstructie zijn, en 'dus veilig' voor bezoekers en gebruikers van het gebouw. Activiteiten elders in de MFA, met onder meer een sporthal en een dorpshuis, kunnen dan ook deze dagen 'gewoon' doorgaan. 

Klanten van de bieb kunnen de komende week terecht in de vestigingen van Rivierenland in Dreumel en Druten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal