Zware explosieven veiliggesteld na mislukte plofkraak bij AH Druten

VIDEODRUTEN - De Explosieven Opsporingsdienst (EOD) heeft vanmorgen in Druten zware explosieven veiliggesteld die bedoeld waren voor een plofkraak op de pinautomaat in de Albert Heijn.

De explosieven zijn tot ontploffing gebracht in het buitengebied. De politie heeft voor de inbraak en poging tot plofkraak drie mannen uit Utrecht aangehouden, van 23, 24 en 30 jaar. 

Doelwit was de ING-pinautomaat in de winkel. De mannen waren rond kwart voor vier 's nachts het pand aan de Scharenburg binnengedrongen door een ruit kapot te maken. Maar voordat ze hun werk af konden maken, wist de gealarmeerde politie twee van hen in de winkel aan te houden. Ze bleken gereedschap en explosieven bij zich te hebben. De 30-jarige man werd buiten in de omgeving van de supermarkt aangehouden.

Gevaar

Volledig scherm
De kapotte ruit van de Albert Heijn in Druten. © DG

,,De arrestatie verliep vrij vlekkeloos, maar was niet zonder gevaar'', vertelt een woordvoerder van de politie. ,,Ze hadden zware explosieven bij zich om de pinautomaat mee op te blazen. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de explosieven na de aanhoudingen veiliggesteld en meegenomen. Ze zijn tot ontploffing gebracht in het buitengebied.’’

Aan de Scharenburg trof de politie nog een bromfiets en twee auto's aan. Deze zijn, met het gereedschap, in beslag genomen en worden onderzocht op sporen. De politie onderzoekt of de drie verdachten bij meer plofkraken van pinautomaten betrokken zijn. Mogelijk volgen er ook meer aanhoudingen.

Landelijk hebben ram- en plofkraken prioriteit bij de politie. Dit omdat het gebruik van explosieven veel gevaar oplevert voor de omgeving. De politie is dan ook blij met dit resultaat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal