Volledig scherm
De Maaslijn bij station Heijendaal in Nijmegen. © Bert Beelen

Actievoerder: 'Vervoer op Maaslijn al een stuk beter'

MOLENHOEK - Na een handtekeningenactie, media-aandacht en een ingreep van de provincie Limburg is de dienstverlening van Arriva op de Maaslijn al een stuk beter volgens treinreiziger Barny Versteegen.

Versteegen is tevreden met de maatregelen die vervoerder Arriva heeft genomen op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. ,,Er vallen veel minder treinen uit en er zijn ook minder vertragingen. Daardoor zitten de treinen ook niet meer bomvol.’’

In maart hield de inwoners van Molenhoek een handtekeningenactie. Om aandacht te vragen voor vertragingen en het regelmatig uitvallen van treinen. Arriva gaf na de handtekeningenactie, media-aandacht en ingrijpen van de provincie Limburg toe dat het ondermaats had gepresteerd. Volgens de vervoerder kwamen de storingen vooral door de tweedehands dieseltreinen die hij had aangeschaft.

Norm

Volledig scherm
Barny Versteegen op het perron van station Mook Molenhoek. © Theo Peeters


Arriva kondigde een serie maatregelen aan om het vervoer op de Maaslijn te verbeteren. Zo worden minder vaak treinstellen af- en aangekoppeld. Dat leverde immers veel storingen op. Ook is groot onderhoud aan de treinen sneller uitgevoerd en is er in het algemeen meer aandacht voor onderhoud. De vervoerder denkt dat hierdoor in september de dienstverlening weer aan de norm voldoet. Versteegen heeft daar vertrouwen in, ook omdat hij nu al een grote verbetering ziet.

Te laat

Op de Maaslijn vielen doordeweeks in de ochtendspits in juli vier treinen uit op station Mook Molenhoek. Dat gebeurde op één dag (7 juli), blijkt uit cijfers van ovtijden.com. De eerste drie weken van maart vielen in de ochtendspits nog op 12 dagen één of meer treinen uit. In de ochtendspits (tussen 05.30 en 09.00 uur) vertrokken toen 210 van de 293 treinen te laat vanaf het station. In juli vertrokken doordeweeks nog steeds veel treinen te laat in de vroege ochtend: 205 van de 362 (tussen 04.00 en 09.00). 

Volgens de telling van Arriva viel in februari 2017 1,9 procent van de ritten op de Maaslijn uit. Dat mag volgens het contract met de provincie Limburg maar 0,2 procent zijn. Arriva zag een verbetering in maart. De provincie zette vraagtekens bij de tellingen en besloot het zelf te gaan bijhouden. Arriva nam het vervoer op de Maaslijn in december vorig jaar over van Veolia.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’
  PREMIUM

  Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’

  CUIJK - Dinsdagavond 4 december 20.00 uur. Burgemeester Wim Hillenaar krijgt een whatsappje binnen op zijn mobiel. Een berichtje dat zijn werkweek op de kop zal zetten. Een alerte inwoner maakt hem attent op een bericht op Facebook, waarin gesproken wordt over een Project X-feest in Katwijk vrijdagavond. Hillenaar informeert direct de politie. ,,Waar ik toen aan dacht? Aan het uit de hand gelopen Project X-feest in 2012 in Haren. Maar ik was er toen nog, moet ik zeggen, vrij relaxed onder.’’
 2. Gennep omarmt 42 culturen en 1.000 nieuwkomers met expositie en Jaar van de Ontmoeting 2019
  PREMIUM

  Gennep omarmt 42 culturen en 1.000 nieuwko­mers met expositie en Jaar van de Ontmoeting 2019

  GENNEP - Van de iets meer dan 17.000 inwoners van de gemeente Gennep zijn er zo'n duizend niet in Nederland geboren. Duizend! Ze komen uit Afghanistan, Eritrea, Indonesië, Iran, Marokko, Nigeria, Somalië, Syrië en Tanzania. In totaal uit ruim veertig landen en van alle continenten. Mensen uit zo veel verschillende landen zorgen in de Limburgse gemeente voor een grote culturele verscheidenheid. Juist die mix van culturen is het thema van de expositie Ontmoeting in Museum het Petershuis in Gennep. Deze zaterdag opent de tentoonstelling officieel. Daarbij zijn ook diverse nieuwkomers aanwezig.

Maasland