Volledig scherm
Een paneel gevuld met water, algen en koolstofdioxide, van de zijkant bekeken. foto Colt International

Algen in gevel: beter dan zonnepanelen

KATWIJK - Vergeet zonnepanelen. Het bedrijf Colt International, met onder meer een vestiging in het Cuijkse Katwijk, heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor duurzaam en dynamisch wonen: met algen in je gevel.

De unieke techniek wordt momenteel toegepast bij een huis in Hamburg. Het principe? De panelen bestaan uit twee delen gehard glas, waar een ruimte van bijna twee centimeter tussen zit. Deze ruimte is gevuld met algen, water, voedingsstoffen en koolstofdioxide.

Vermenigvuldigen

Door zonlicht gaan de algen zich vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat energie, die weer kan worden opgeslagen om later te gebruiken. Met de panelen kunnen huizen energieneutraal, dat wil zeggen net zoveel energie produceren als gebruiken, worden gebouwd of gemaakt. Het rendement van de algengevels is ruim het dubbele van dat van zonnepanelen.

Volledig scherm
Het huis in Hamburg waar de Biofacade Solar Leaf panelen twee jaar lang worden getest. foto Colt International
  1. Pronkzitting De Geitenbok Boxmeer: feest in de zaal, rust achter schermen
    PREMIUM
    VIDEO/FOTO-ALBUM

    Pronkzit­ting De Geitenbok Boxmeer: feest in de zaal, rust achter schermen

    BOXMEER - Een pronkzitting betekent een zaal feestgedruis. Maar achter het podium bij De Geitenbok heerst de kalmte. Juist omdat het gesmeerd loopt. Achter de coulissen van de pronkzitting van carnavalsvereniging De Geitenbok in Boxmeer, heerst zaterdagavond een bijna serene rust. In de zaal van Hotel Restaurant Riche waar artiesten en medewerkers zich voorbereiden op de acts van die avond, wordt er nog even gerekt en gestrekt, wat gedronken en geschminkt.

Maasland