Volledig scherm
Hagelstenen zo groot als een handpalm in Asten. © @EefR

Autoruiten kapot door enorme hagelstenen in Oost-Brabant (foto's)

BOXMEER/ CUIJK - Hagelbuien hebben donderdagavond voor behoorlijk wat schade gezorgd in Oost-Brabant. Met name in Valkenswaard en Asten vielen vuistgrote hagelstenen en werden autoruiten vernield. De raadsvergadering in Sint Anthonis werd onderbroken als gevolg van het noodweer.

Het KNMI had donderdag ook voor de provincie Noord-Brabant code geel afgegeven. Vanuit het zuiden trokken in de loop van de donderdagavond enkele zware onweersbuien met hagel, veel neerslag en zware windstoten oostwaarts over het land.

Den Bosch en Tilburg
In de regio Den Bosch en Tilburg bleef het op wat onweersbuien en regen na rustig, wel waren in de loop van de avond op tal van plekke fraaie, dubbele regenbogen te zien. Later in de nacht zouden de buien wegtrekken, maar zou het niet verder afkoelen dan een graad of 20.

Files
Aan het begin van de donderdag had vooral het westen van het land last van veel regen en stevig onweer. Zo waren verschillende (snel-)wegen afgesloten door wateroverlast en stonden er in de Randstad veel files.

Hagel, nerslag en windstoten
In Brabant werd het onweer in eerste instantie in de loop van de dag verwacht, maar bleken de eerste buien net langs Brabant heen te trekken. Laat op de avond, vanaf 21.00 uur ging het nog wel flink los en vielen buien met hagel, veel neerslag en windstoten van zo'n 60 kilometer per uur.

Aanvankelijk was de waarschuwing van code geel tussen 10.00 en 21.00 uur geldig in Brabant, maar inmiddels heeft het KNMI dit doorgetrokken tot vrijdagochtend 08.00 uur.

Beelden van de hagelbui in Reusel-De Mierden:

Juni-record
Het is niet de keer dat deze maand code geel is afgegeven. Begin juni viel flink wat regen en was er sprake van zware onweersbuien. Half juni kondigde het KNMI opnieuw code geel af en stonden verschillende Brabantse straten blank door wateroverlast. MeteoGroup Nederland meldde woensdag dat in verschillende delen van Brabant deze maand al 100 millimeter meer regen is gevallen dan normaal. Het juni-record staat volgens het weerbedrijf op wankelen.

Heeft u een mooie foto van het weer gemaakt? Stuur deze in via online@gelderlander.nl. Vermeld daarbij waar de foto gemaakt is.

Volledig scherm
Schade op het dak in Veldhoven © Bert Jansen
Volledig scherm
De voorspelling voor donderdagavond. © WeerPlaza
Volledig scherm
Regenboog tijdens clubkampioenschappen TC Boemerang in Kaatsheuvel. © Sylvia van de Ven
Volledig scherm
Schijnbare rust nog bij de Brabanthallen, maar wel een mooie regenboog. © Maarten van den Hurk/BD
Volledig scherm
© Buienradar.nl
Volledig scherm
Gesneuvelde autoruiten in Asten. © @EefR
Volledig scherm
Een boom is omgevallen op de Riviersingel in Helmond door de stormschade. © Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
Een dubbele regenboog in Drongelen. © Roelof Vos
Volledig scherm
Flinke schade bij een auto in Luyksgestel © Angela van Hoof
Volledig scherm
Een dubbele regenboog was donderdagavond te zien in Engelen. © Gert-Jan Buijs

Maasland