Volledig scherm
Het was een groots plan, maar het oncologisch ziekenhuis kwam er nooit. © Ed van Alem

B en W Boxmeer blijft ondanks alles in oncologische kliniek Hansa geloven

AnalyseBOXMEER - Er zijn nog steeds mensen die erop vertrouwen dat de oncologische kliniek Hansa er komt in Boxmeer. En niet de minsten. Burgemeester en wethouders beweerden afgelopen donderdag dat het geloof er nog steeds is. Terwijl de politieke partijen steeds heftiger de confrontatie zoeken met het college, blijft er dat volharden in het verhaal dat sinds 2008 wordt opgedreund: de kliniek komt er. 

Waar het geloof op gebaseerd is, wordt niet duidelijk. Of nou ja, wel een beetje: Lex de Lange, initiatiefnemer van de kliniek,  zegt dat het allemaal goedkomt. In telefoontjes en in mailtjes. Dan zal het toch wel waar zijn? 

FIOD

Maar die kliniek komt er niet. Lex de Lange is inmiddels verzamelaar van failliete bedrijven. Hij wordt op de huid gezeten door de FIOD,  de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Sinds zijn introductie komt hij met verhalen dat Boxmeer het Europese centrum van de behandeling van kanker wordt. Het geld voor de kliniek staat al jarenlang klaar, zegt hij.

Alarmbellen

De beoogde bouwondernemers haakten echter in de loop van de tijd af, een deal met Philips over medische apparatuur blijkt zelfs op papier niet te bestaan. Voor de bouwgrond werd door Hansa slechts de aanbetaling voldaan. De beoogde bouwcontainers - 'volgende week gaan we beginnen' - kwamen er nooit. 

Alarnbellen gingen er al die jaren niet af. Bij burgemeester en wethouders blijft het geloof. Het college lijkt zich af te sluiten voor alle signalen die duidelijk maken dat het miljoenenproject jaren geleden al is mislukt. 

Rekenkamerrapport

Burgemeester en wethouders kunnen op geen enkele manier hard maken dat de deal eraan zit te komen, behalve dan dat Lex de Lange dat zegt. De door de politiek gestelde vragen naar aanleiding van het kritische Rekenkamerrapport over de rol van college en gemeenteraad rond Hansa worden niet of maar half beantwoord. Bij de politici is het vertrouwen in Hansa compleet weg, maar het geloof in het college dendert ook achteruit. 

Opstappen

Partijen schetsen al een paar scenario's. De burgemeester moet weg, of het hele college moet opstappen. Ambtenaren en bestuurders onder ede verhoren om alle feiten boven water te krijgen - zo groot is het vertrouwen in het college - , is ook een optie bij de politiek.

Ondertussen blijft het college vasthouden aan een gelukkige afloop. De feiten worden daarbij hardnekkig genegeerd. Burgemeester en wethouders lijken met geen mogelijkheid af te brengen van de tunnelvisie waarin zij terecht lijken te zijn gekomen. Bestuurders die zich zo hardnekkig vastklampen aan een illusie, kunnen alleen met de hardste maatregel tot de orde geroepen worden. En die moet de raad uitspreken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maasland