Volledig scherm
De bibliotheek van Boxmeer. © Ed van Alem

Biebs beginnen met colleges voor kinderen

BOXMEER - BiblioPlus begint dit najaar met KinderColleges. Daarmee wil de regionale bieborganisatie kinderen, aanvullend aan de boeken die ze lezen, over onderwerpen als sterrenkunde of het brein extra informatie bieden.

Deze nieuwe activiteit is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van acht tot veertien jaar. Directeur-bestuurder Cyril Crutz van BiblioPlus: ,,We willen kinderen via deskundigen naast een extra stukje informatie, vooral inspiratie gaan bieden.’’

De regionale bieb werkt in zeven gemeenten: vijf in het Land van Cuijk en in Gennep en Bergen. Het eerste college speciaal voor kinderen wordt eind september gehouden in de bibliotheek in Gennep. Bedoeling is dat andere gemeenten snel volgen.

VoorleesExpress

Een ander project waarmee BiblioPlus begint na de grote vakantie is de VoorleesExpress. Hiermee moet 'een voorleescultuur' ontwikkeld worden in zogeheten taalarme gezinnen. Crutz: ,,In nauwe afstemming met de basisscholen en de gemeenten gaan onze vrijwilligers een half jaar lang iedere week voorlezen bij kinderen thuis waar nog niet veel aan voorlezen gedaan wordt.’’ Zo wil BiblioPlus ook werken aan 'een vertrouwensband' met de ouders. ,,Dan kunnen we eventueel doorverwijzen naar het Taalhuis’’, vult de biebdirecteur aan. 

Laaggeletterdheid

Taalhuizen bestaan her en der al in de regio. Dit zijn ontmoetingsplekken in de bibliotheken voor bijvoorbeeld vluchtelingen die nog niet zo lang in Nederland wonen. Onder meer met Taalhuizen willen BiblioPlus en de gemeenten laaggeletterdheid aanpakken. In deze regio hebben relatief veel (oudere) mensen moeite met lezen en schrijven.    

De VoorleesExpress begint na de zomervakantie in de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Gennep en Bergen. Andere gemeenten volgen mogelijk later. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland