Volledig scherm
Deken huisman op de fiets door Gennep. © Theo Peeters

Boek en speciale mis als huldeblijk voor deken Huisman (93) van Gennep

GENNEP -  Vandaag krijgt Evert Huisman in de Martinuskerk (19.00 uur) een boek over zijn eigen leven aangeboden. Het biografische werk is in de afgelopen drie jaar opgetekend door Truus Hopman uit Gennep. 

Het idee voor de anekdotische biografie - die Huisman zelf de titel Mijn Jawoord meegaf - kwam van Truus Hopman.  ,,In de inleiding van het boek beschrijft Huisman al hoe wij elkaar ontmoet hebben. Dat klopt inderdaad. Ik ging bij hem langs en hij vertelde over zijn leven, ook vaak naar aanleiding van mijn vragen.''

Op pad

Hopman: ,,Ik ben gedurende ruim drie jaar regelmatig bij hem op bezoek geweest.’’ De auteur pakte het degelijk aan. In die jaren sprak ze Huisman niet alleen thuis in Gennep. Ze ging ook met hem op pad. ,,Wij zijn ook naar zijn geboorteplaats Gendt geweest en naar zijn vorige parochie in Koningsbosch. Daar zijn we naar het kapelletje in Spaans Huisken en de kerk geweest. We waren te gast bij het koor Mes Amis.’’

Biechten

In de loop van de jaren verzamelde Hopman de verhalen die de Gennepse deken haar vertelde. In Mijn Jawoord passeert het bewogen leven van de pastoor in korte, zeer leesbare hoofdstukken. We lezen over zijn jeugd in een warm gezin in Gendt, hoe de jonge Evert over water loopt in de koude winter van 1928. En hoe de knul al op jonge leeftijd weet dat hij pastoor wil worden. Huisman legt uit waarom zijn vader helemaal naar Nijmegen fietste om daar te gaan biechten: 

'Hij (vader Huisman, HV) had gehoord dat er in de Molenstraatkerk in Nijmegen een Jezuïet was, pater Rubens, bij wie je snel kon biechten. De pater had de meest drukke biechtstoel van de omgeving, en ik kwam er later achter dat pater Rubens bijna doof was.'

De lezer leest en ziet op de foto's hoe het leven van hun deken zich ontplooit. Eenmaal in Gennep wordt Huisman op handen gedragen. Een pastoor die naast zijn parochianen staat en zeker op latere leeftijd de mens centraal stelt boven de kerkelijke regels. Hij is de deken die de autozegening in 1989 nieuw leven inblaast en in ere houdt. En die het geen probleem vindt dat de kerk als instituut minder machtig en belangrijk wordt. Omdat de kerk voor gewone mensen is. 

De bijzondere viering In de Sint Martinuskerk begint om 19.00 uur en wordt gezongen door het koor ‘Mes Amis’ uit Koningsbosch en professioneel tenor Marcel Reijans. 

Volledig scherm
Deken Huisman. © Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland