Volledig scherm
Burgemeester Karel van Soest van Boxmeer, hier op de foto met gedecoreerden tijdens de Lintjesregen in april 2015, is voorstander van één grote gemeente Land van Cuijk. © Theo Peeters

Boxmeer, Sint Anthonis en Cuijk verder voor 1 megagemeente

BOXMEER - De gemeenten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis gaan 'gewoon' verder met plannenmakerij, die moet leiden tot één grote gemeente Land van Cuijk, goed voor bijna 90.000 inwoners en 34 kernen. 

Dat blijkt uit het eerste overleg van het regieteam van de vijf afzonderlijke gemeenteraden, na het voorlopig afketsen vorige week van een grootschalige herindeling. Vertegenwoordigers van de vijf raden kwamen woensdagavond voor het eerst weer bij elkaar. 

Bijzonder complex

Het regieteam erkent dat sprake is van 'een bijzonder complexe situatie nu niet alle vijf de gemeenten eenzelfde keuze hebben gemaakt'.
De gemeenteraden van Sint Anthonis, Boxmeer en Cuijk zeiden vorige week woensdag 'ja' tegen een voorstel om in 2023 tot één grote gemeente Land van Cuijk te komen. Bij dat 'ja' hoort eveneens, zoals de onderzoekers van bureau Berenschot ook voorstelden, 'een plan van aanpak' van de hand van burgemeester en wethouders hoe verder. Dat moet voor 1 januari via het regieteam aan de gemeenteraden voorgelegd worden. 

Teleurstelling

Mill en Grave zeiden tot grote teleurstelling van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis 'nee' tegen een megafusie over ruim vijf jaar. Zo wil Grave de eigen inwoners bij de raadsverkiezingen in maart in een referendum de kans geven iets te vinden over een grootschalige herindeling. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!

Maasland