Volledig scherm
Zonnepark. © ANP

Boxmeer zet in op drie grote zonneparken

BOXMEER/WESTERBEEK - Drie grote zonneparken. Dat denkt de gemeente Boxmeer nodig te hebben om in 2045 te kunnen voldoen aan de wens om volledig energieneutraal te zijn. In Sint Anthonis zijn de voorbereidingen voor een zonnepark in Westerbeek al begonnen.

Om over ruim 25 jaar energieneutraal te kunnen zijn, moet op verschillende manieren duurzame energie worden opgewekt, is de redenatie. Een daarvan zijn zonneparken.

Voorgesteld wordt om maximaal 35 hectare grond beschikbaar te stellen voor de aanleg van de drie projecten met zonnepanelen. De gemeente verwacht dat er veel belangstelling zal zijn van ondernemers. In Sint Anthonis bijvoorbeeld waren er zo’n twintig belangstellenden. Ook heeft de gemeente gekozen voor maximaal drie gebieden met zonnepanelen.

Meer dan dertig initiatieven verwacht

In Boxmeer is de verwachting dat er meer dan dertig initiatieven zullen komen. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend. Er moet nog gekeken worden wanneer de inschrijvingstermijn van twee maanden in gaat.

Om te zorgen dat de zonneparken niet al te veel overlast verzorgen heeft de gemeente Boxmeer diverse voorwaarden gesteld waar ondernemers die zich melden, zich aan zullen moeten houden.

Zo wordt gesteld dat de zonnepanelen maximaal 2,5 meter hoog mogen zijn, hoewel daarbij wordt aangemerkt dat maatwerk altijd mogelijk is. Ook worden er voorwaarden gesteld aan de minimale afstand ten opzichte van woningen. Die moet minimaal 100 meter zijn. Ook mogen woningen niet worden ingesloten door een zonnepark.

Westerbeek

De gemeente Sint Anthonis heeft inmiddels concrete plannen om een zonnepark aan te leggen aan de Nieuweweg in Westerbeek. Daar moet een gebied van negen hectare gevuld worden met 20.000 zonnepanelen. Die moeten samen goed zijn voor de stroomvoorziening van 2000 huishoudens. Om dat zonnepark aan te kunnen leggen moet nog wel het bestemmingsplan worden aangepast.

De initiatiefnemer wil het zonnepark in Westerbeek ontwikkelen in combinatie met een zorgboerderij. De mensen die daar werken, kunnen dan helpen bij de aanleg en het onderhoud van een zogenaamd plukbos.

Educatieve functie

Zo’n plukbos kan een educatieve functie krijgen. Zo zouden er rondleidingen kunnen worden gegeven aan schoolklassen. Het is de bedoeling dat de panelen zodanig geplaatst worden dat er voldoende ruimte blijft voor schapen die het gras op het terrein kunnen begrazen. Behalve wanneer gekozen wordt om de grond onder de zonnepanelen te gebruiken als een zogenaamd bloemrijk grasland. Dan zijn de schapen zeker in de periode dat de bloemen bloeien niet welkom.

De gemeente Sint Anthonis wil al in 2035 energieneutraal zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland