Brabantse boer zwijgt over drugs-criminelen

SINT ANTHONIS- Brabantse boeren die benaderd worden door drugscriminelen melden dat niet bij de politie, hoewel de overheid hier sterk op aandringt. Dit blijkt uit een representatieve, provinciebrede steekproef van de onderzoeksredactie van deze krant.

Boeren worden veel minder vaak bedreigd dan wordt aangenomen.

Foto ter illustratie
Volledig scherm
Boeren worden veel minder vaak bedreigd dan wordt aangenomen. Foto ter illustratie © Hollandse Hoogte, Tineke Dijkstra

Bijna een op de vijf agrarische ondernemers in Brabant is wel eens door dubieuze figuren benaderd voor de huur van een leegstaande ruimte, maar een simpel ‘nee’ volstaat doorgaans om ze af te wimpelen. Van bedreigingen door criminelen is vrijwel nooit sprake.

De uitkomst van de enquête is opmerkelijk omdat de overheid boeren al jaren nadrukkelijk vraagt om de oren en ogen van de politie te zijn en verdachte praktijken direct te melden. Bovendien komen de resultaten van de enquête niet overeen met het alarmerende beeld dat bestuurders en overheidsinstanties nogal eens schetsen over de ondermijnende criminaliteit in het Brabantse buitengebied.

Pistool

Vorig jaar zeiden politie en justitie met de mogelijkheid rekening te houden dat meer dan de helft van de Brabantse boeren door criminelen is benaderd voor de huur van een lege stal of loods. De burgemeesters van Hilvarenbeek en Gilze en Rijen spraken eerder zelfs over acht van de tien boeren in hun gemeenten. Ook zouden ondernemers regelmatig zijn bedreigd. Zo zei burgemeester Depla van Breda onlangs in een tv-programma dat boeren het risico lopen een pistool op het hoofd te krijgen als ze criminelen weigeren een loods te verhuren.

Maar uit de enquête van deze krant - opgezet met journalistiek onderzoeksplatform Investico en uitgevoerd door AgriDirect, een gespecialiseerd onderzoeksbureau - wordt duidelijk dat minder dan één op de vijf Brabantse boeren ooit door verdachte figuren is benaderd voor de huur van een ruimte.

Hoeveel van die personen echt criminele bedoelingen hadden is niet duidelijk, maar in bijna eenderde van de contacten sprak de potentiële huurder openlijk over hennepteelt. Welgeteld één respondent zegt een keer bedreigd te zijn, nadat hij een dubieuze kandidaat-huurder afwimpelde.

Tegendeel

Uit een onderzoek van dagblad Trouw, begin vorig jaar, werd duidelijk dat in Nederland 15 procent van de boeren ooit door criminelen was benaderd. Algemeen werd altijd aangenomen dat dat in Brabant meer zou zijn, maar het onderzoek van deze krant laat het tegendeel zien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland