foto ter illustratie
Volledig scherm
foto ter illustratie © ANP XTRA

Brabantse jeugd digitaal gevolgd in onderzoek naar eenzaamheid

TILBURG - Waarom zijn veel jongeren eenzaam en hoe kun je dat tegengaan? Dat is de vraag in een groot onderzoek van Tilburg University. De onderzoekers gaan honderden Brabantse jongeren digitaal volgen.

,,Mooi om bij te dragen aan kennis die het verschil kan maken voor eenzame jongeren.” Met die motivatie start ontwikkelingspsycholoog Gerine Lodder aan Tilburg University een onderzoeksproject naar eenzaamheid onder jongeren.

Slaapproblemen

Zij spreekt van ‘een enorm probleem’. Ongeveer de helft van de jongeren ervaart eenzaamheid, voor 3 tot 10 procent is dat chronisch. ,,Dat kan ertoe leiden dat jongeren zich terugtrekken of problemen krijgen op school. Soms worden ze depressief of krijgen slaapproblemen”, zegt Lodder die promoveerde op het onderwerp.

App

Met een nieuwe onderzoeksmethode hoopt zij meer inzicht te krijgen. Plan is om honderden middelbareschoolleerlingen twee weken lang te volgen met zogeheten bluetooth-beacons. Zo wordt in kaart gebracht wie met wie contact heeft, hoe vaak en hoe lang. Leerlingen wordt ook gevraagd via een app meermaals per dag vragen te beantwoorden. ,,Bij traditionele vragenlijsten is het lastig voor jongeren om hun leven in te schatten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland