De burgemeesters Wim Hillenaar (Cuijk, links) en Karel van Soest (Boxmeer) bij een bijeenkomst ter ere van de Maasheggen, die tot het werelderfgoed behoren.
Volledig scherm
De burgemeesters Wim Hillenaar (Cuijk, links) en Karel van Soest (Boxmeer) bij een bijeenkomst ter ere van de Maasheggen, die tot het werelderfgoed behoren. © DG

Burgemeesters doen dringend beroep op 'gezond verstand’ tijdens coronacrisis

BOXMEER - De burgemeesters van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk en van Gennep vinden de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet voorlopig ver genoeg gaan. Dat leert een rondgang. 

In Boxmeer houden de boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de straatcoaches in de gaten of mensen op straat zich aan de verplichte anderhalve meter afstand tot elkaar houden. ,,Mensen worden in het geval van samenscholing erop aangesproken. Boetes zijn nog niet aan de orde’’, aldus een woordvoerster. 

Patiënten

Burgemeester Karel van Soest riep zijn inwoners eerder deze week nog op om zich aan alle regels te houden tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

Van Soest zal, gezien de ernst van de situatie, ‘zeker’ overgaan tot een samenscholingsverbod, daar waar nodig. ,,Het niet opvolgen van de aanwijzingen van het RIVM en geen gehoor geven aan de oproep niet massaal de straat op te gaan, stoort mij enorm. De verhalen van patiënten in de ziekenhuizen spreken voor zich.’’ 

Hardnekkige overtreders

Ook burgemeester Marcel Fränzel van Sint Anthonis is tot dusverre te spreken over de extra maatregelen vanuit Den Haag. ,,Het is goed dat die er zijn gekomen, zodat we hardnekkige overtreders kunnen beboeten. In eerste instantie zullen wij mensen aanspreken op hun gedrag. Doe je het niet voor jezelf, doe het voor de kwetsbaren in onze samenleving. De volksgezondheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.’’

Genneps burgemeester Willibrord van Beek zegt nog geen signalen te hebben ontvangen dat in zijn gemeente ‘op grote schaal mensen samenscholen zoals in de Randstad'. Boa's van Gennep hebben wel een keer groepjes jongeren moeten aanspreken op de eigen verantwoordelijkheid.

Gezond verstand

Ook de burgemeesters van Cuijk, Grave en Mill laten weten ‘goed uit de voeten’ te kunnen met de aangescherpte maatregelen. ,,De mogelijkheid om boetes uit te delen, biedt een extra handvat om te handhaven.’’ De burgemeesters Wim Hillenaar (Cuijk), Antoine Walraven (Mill) en Lex Roolvink (Grave) blijven een dringend beroep doen op ‘het gezonde verstand’ van inwoners. 

Maasland