Volledig scherm
De buurt Gennep-West zamelt handtekeningen in tegen de komst van een uitvaartcentrum bij Norbertushof. © Dreamstime

Buurt Gennep-West tekent tegen komst uitvaarthuis in Norbertusgebouw

GENNEP - Het lijkt een gelopen race in Gennep. De komst van het nieuwe uitvaarthuis van de ondernemers Schrijen uit Boxmeer is haast een voldongen feit. De huurcontracten zijn getekend, de nieuwe vloer is gestort, de gemeente heeft geen bezwaar. Maar een handtekeningenactie in Gennep-West toont aan dat de buurt nog niet klaar is voor het uitvaarthuis. 

Charles Schoemaker is een van de initiatiefnemers van de handtekingenactie. ,,In enkele dagen tijd hebben we al negentig handtekeningen opgehaald. Negen van de tien mensen die we vragen, zetten hun handtekening. Zij vinden ook dat het vestigen van een uitvaartcentrum in een gebouw waar mensen zorg ontvangen niet past'', zegt Schoemaker. ,,Mensen zijn verbolgen en vinden het onethisch.''

Hij werkt zelf als vrijwilliger bij Norbertushof. Vervoert mensen in de Norbertushofbus en zette een internetsoos op. ,,Ik ben bij de informatieavond van Schrijen geweest. Daar ging het er alleen maar over dat het uitvaarthuis heel mooi zou worden. Over de locatie en wat de komst  betekent voor de omgeving werd niets gezegd'', zegt Schoemaker. 

Volgens de Gennepenaar is het onbegrijpelijk dat er niet meer consternatie ontstaat over het uitvaarhuis. ,,Denk je eens in dat een uitvaartcentrum zich op de begane grond van het Maasziekenhuis in  Boxmeer zou vestigen. Dan waren de rapen gaar. Je kunt het niet helemaal vergelijken. Maar toch.''

Wat de actievoerders met de handtekeningen gaan doen, weten ze nog niet. ,,In elk geval willen we de stem van de wijk laten horen. Laten weten dat mensen niet willen dat bewoners die soms in de laatste fase van hun leven zijn, dagelijks tegen rouwauto's moeten aankijken. Alsof de gieren boven het gebouw rondvliegen. Wachtend tot er weer iemand overlijdt.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Waar was aartsbisschop Eijk tijdens wijding bisschop Harrie Smeets? In het ziekenhuis
  PREMIUM

  Waar was aartsbis­schop Eijk tijdens wijding bisschop Harrie Smeets? In het ziekenhuis

  ROERMOND / UTRECHT - Tijdens een bijzondere viering vond zaterdagochtend de wijding van Harrie Smeets tot de nieuwe bisschop van bisdom Limburg plaats. Vijfentwintig bisschoppen uit Nederland, Duitsland, India en België waren getuige van deze bijzondere wijding. Aartsbisschop Wim Eijk, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in Nederland, zou deze wijding eigenlijk moeten uitvoeren. Maar hij was er op deze dag niet bij. Waar was kardinaal Eijk?
 2. Verdachten illegale vogelhandel uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

  Verdachten illegale vogelhan­del uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

  DEN BOSCH / BOXMEER - De verdachten van het illegaal vangen, verhandelen en kopen van beschermde vogels in Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek in 2014, ontkenden deze week bij het gerechtshof in Den Bosch fel dat ze iets verkeerd hadden gedaan. ,,Ik heb bekennende verklaringen onder druk afgelegd”, stelde een 59-jarige man uit Afferden. De rechtbank had hem een celstraf van 8 maanden opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
 3. Celstraf voor minderjarige asielzoeker die jongen neerstak in azc Grave

  Celstraf voor minderjari­ge asielzoe­ker die jongen neerstak in azc Grave

  DEN BOSCH/ GRAVE - Een 17-jarige vluchteling uit Eritrea stak op 10 juni 2018 een medebewoner van het asielzoekerscentrum in Velp bij Grave meermalen met een mes in de buik, diens zij en in het been. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de jongen voor een poging tot doodslag tot 12 maanden ‘jeugddetentie’, waarvan de helft voorwaardelijk. De Eritrese man komt ook onder toezicht van de jeugdreclassering te staan.

Maasland