Volledig scherm
© Thinkstock

Celstraf geëist tegen Gravenaar die twee mensen neerstak op verjaardagsfeestje

DEN BOSCH - ,,Hoe kan het dat iemand die twee mensen heeft neergestoken wegkomt met een taakstraf?’’ Dat vraagt een 27-jarige Gravenaar zich af. Hij was op 16 juli 2016 een van de slachtoffers van een steekpartij op een verjaardagsfeestje in Ravenstein.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het net als de slachtoffers onverteerbaar dat de messentrekker in eerste instantie werd vrijgesproken van poging tot doodslag op een 18-jarige inwoner van Ravenstein en van poging tot zware mishandeling op de Gravenaar. Het OM eiste in hoger beroep dezelfde straf als in eerste aanleg: 30 maanden gevangenis, waarvan 10 voorwaardelijk. 

De 21-jarige verdachte, die inmiddels van Langenboom is verhuisd naar Grave, was op de bewuste dag te gast op een verjaardagsfeestje van een 19-jarige Ravensteinse. Tegen middernacht ontstond er ruzie met de 18-jarige Ravensteiner. De verdachte had de Ravensteiner uitgemaakt voor junk en toen die woest reageerde, toonde hij zijn opponent een vouwmes, bij wijze van waarschuwing. 

Vechtpartij

Even later mondde de situatie desondanks uit in een vechtpartij. ,,Hij vloog me naar de keel en deelde klappen uit tegen m'n hoofd’’, vertelde de verdachte aan het gerechtshof. Met zijn mes haalde hij uit naar zijn aanvaller. ,,Maar die leek niks te voelen. Ik kon geen kant uit in die tuin en struikelde over een zwembadje.’’ Toen greep de oudere Gravenaar in. Hij pakte de Ravensteiner vast en trok hem weg. Op dat moment werd ook hij gestoken in zijn bovenarm. 

Volgens advocaat Yannick Quint reageerde zijn cliënt uit zelfverdediging en was de vrijspraak door de rechtbank het enige juiste vonnis. ,,Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf heeft bovendien grote gevolgen voor mijn cliënt, die verder een blanco strafblad heeft.’’ 

De rechtbank doet uitspraak op 22 februari. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland