Cijfers schokken Brabant: veel verkeersdoden droegen geen gordel
BOXMEER/ NIJMEGEN - Opvallend veel verkeersdoden blijken geen gordel gedragen te hebben. Uit onderzoek dat deze woensdag naar buiten kwam, bleek dat in Brabant van de 119 automobilisten en passagiers die in 2018 en 2019 verongelukten er minstens 44 geen riem om hadden.
Het staat in een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), die in opdracht van de provincie Noord-Brabant de verkeersongelukken analyseerde.
Cijfers over de provincie Gelderland heeft de SWOV niet, maar wel is er enkele jaren geleden een landelijk onderzoek gedaan naar dodelijke ongevallen op rijkswegen. Ook toen bleek dat van de overleden inzittenden waarvan het gordelgebruik bekend was, een derde geen autogordel droeg.
De provincie Noord-Brabant reageert geschokt en kondigt actie aan. Het dragen van een autogordel had namelijk levens kunnen redden in Brabant, zo luidt de conclusie. Van de 44 dodelijke slachtoffers die geen riem droegen, zaten er 24 achter het stuur en waren er 20 passagier. Negentien van hen werden uit het voertuig geslingerd door de klap van het ongeluk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM15
Wachttijd voor sociale huurwoning kruipt richting 10 jaar, soms meer dan 700 reacties op loterijwoning
-
Overstromingen zoals in Limburg niet te voorkomen, maar schade te beperken: ‘Niets doen is geen optie’
Je kunt overstromingen zoals in juli 2021 in Zuid-Limburg niet voorkomen, wel de schade en risico’s verkleinen. Dat kan onder meer door niet meer te bouwen in gebieden waar verhoogde kans op overstromingen bestaat, te voorkomen dat de bodem nog verder versteend wordt, een goede crisisbeheersing, en het bewustzijn van de risico’s bij inwoners te vergoten, zodat die weten wat hen te doen staan als het water komt. Dat zijn enkele van de voornaamste adviezen aan provincie en Waterschap Limburg uit een watersysteemanalyse van kennisinstituut Deltares, gepresenteerd tijdens een webinar gisteren. -
8
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Honderden keren lachgas in verkeer ontdekt, maar automobilist met ballon op komt er vaak mee weg: ‘Zeer zorgelijk’
Je neemt een hijs van een ballonnetje, gaat de weg op en komt er vaak mee weg. De politie zag vorig jaar opnieuw een forse toename van het aantal verkeersincidenten met lachgas. Het probleem blijkt moeilijk aan te pakken. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Helmplicht voor de snorfiets: ‘Nu de e-bikes nog’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Corona scheelde 3900 verkeersdoden, Nederland scoort het slechtst in Europa
De coronapandemie eiste veel mensenlevens in Europa maar er is ook een lichtpuntje: er vielen vorig jaar 3900 minder verkeersdoden dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Verkeersveiligheidsraad.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerbart verplak
Frans van Raaij
jeroen van zwieten-aerendonck
Jan Zomers
Ger Keijzers