Volledig scherm
Foto ter illustratie. Deze foto is niet gemaakt op een veehouderij in Brabant. © ANP

Controle op veehouderijen rammelt

DEN BOSCH/ ARNHEM - De controle op veehouderijen door gemeenten rammelt. Dat blijkt uit een steekproef die de provincie Brabant heeft gehouden onder 15 gemeenten. Geen enkele gemeente kwam foutloos uit de test.

De provincie constateerde bij het onderzoek veel overtredingen bij veehouderijen. Een deel houdt bijvoorbeeld meer dieren dan toegestaan of gebruikt niet de voorgeschreven luchtwassers.

In 12 van de 15 onderzochte gemeenten houden veehouderijen zich niet aan hun vergunning. Dat kan gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit. Zo zorgden veehouderijen met te veel dieren in veertig procent van de onderzochte gemeenten voor een toename van de ammoniakuitstoot. 

Steekproef

Per gemeente werden voor de steekproef twee veehouderijen bezocht. De controle op de bedrijven rammelt, zo valt uit het rapport op te maken. De gemeenten zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij voeren minder controles uit dan ze zich hadden voorgenomen. Dat kan bijvoorbeeld komen door geldgebrek of een tekort aan toezichthouders.

In vijf gemeenten verstreken er tussen twee controles 7 tot 13 jaar. Hercontroles vinden soms helemaal niet plaats, of pas maanden na de hersteltermijn. Ook zijn brieven van gemeenten niet altijd terug te vinden in dossiers.   

Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis

De provincie, die toezicht houdt op gemeenten, concludeert dat het beter moet. Alle Brabantse gemeentebesturen krijgen het rapport toegestuurd. Tot de gemeenten die onderzocht zijn behoren onder meer Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. Deze twee gemeenten hadden op 4 van de 5 gecontroleerde onderdelen tekortkomingen.

Beide gemeentes wijzen er in een reactie op al met de provincie is afgesproken dat er in de toekomst meer en strenger gecontroleerd gaat worden. ,,Daar moeten we het in de gemeenteraad nog wel over hebben want meer controles betekent ook meer geld’’, zo stelt wethouder Ingrid Voncken van Sint Antonis. 

Vragen in Gelderland

In Gelderland wordt er met belangstelling gekeken naar het onderzoek in Brabant. De Partij voor de Dieren in Provinciale Staten kondigt vragen aan. De partij wil van het Gelderse provinciebestuur weten hoe het met de controles is gesteld in Gelderland. Fractievoorzitter Luuk van der Veer: ,,Ik heb geen enkele aanleiding om aan te nemen dat het hier beter is geregeld. Integendeel zelfs. Ik heb de indruk dat ze er in Brabant nog dichter op zitten.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Maasland