Volledig scherm
De nieuwbouw van het Merletcollege in Cuijk. © DG

Cuijk pakt veiligheid voor scholieren van het Merletcollege aan

CUIJK - Van het verlagen van de maximum snelheid tot het aanleggen van zebrapaden. Cuijk gaat de verkeersveiligheid rondom de nieuwe locatie van het Merletcollege aanpakken.

,,Op de Katwijkseweg wordt de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur naar 30 verlaagd'', laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Nieuwe fietspaden

,,Daarnaast wordt de weg vernieuwd en worden er twee nieuwe fietspaden langs de weg aangelegd, zodat fietsers meer ruimte hebben en veiliger over de Katwijkseweg kunnen rijden. Ook gaan we een zebrapad over de weg aanleggen waardoor voetgangers en fietsers zich veiliger kunnen verplaatsen en automobilisten nog meer op hun snelheid gaan letten.''

Eigen onderzoek

De gemeente handelt onder andere door een onderzoek van leerlingen van het Merletcollege. Zij namen begin mei de verkeersveiligheid rondom hun nieuwe locatie onder de loep. De resultaten daarvan werden begin vorige week gepresenteerd. Daar kwam onder meer uit dat een aantal fietspaden onduidelijke voorrangsregelingen hebben, geen haaientanden bijvoorbeeld, en dat ze slecht zijn aangelegd. Een ervan houdt plotseling op, een ander is een andere kleur dan het standaard rood geschilderd.

Bewust worden 

Quote

We merkten bij de presentatie dat leerlingen zich meer zijn gaan beseffen wat voor plek zij in het verkeer innemen

Woordvoerder gemeente Cuijk

,,Je moet wel in het achterhoofd houden dat het onderzoek van het Merletcollege vooral gericht is op fietsers'', legt de woordvoerder uit. ,,Dat zijn natuurlijk niet de enige weggebruikers. Een belangrijk aspect van het onderzoek is voor ons het stukje bewustwording. We merkten bij de presentatie dat leerlingen zich meer zijn gaan beseffen wat voor plek zij in het verkeer innemen en wat dat voor verantwoordelijkheid met zich meebrengt.''

Maasland