De raadzaal van de gemeente Cuijk.
Volledig scherm
De raadzaal van de gemeente Cuijk. © Ed van Alem

Cuijk verlost van schadeclaim van ruim 3 ton; afwijzing vastgoedondernemer was terecht

DEN HAAG/ CUIJK - De gemeente Cuijk heeft terecht een planschadeclaim afgewezen van de Boxmeerse vastgoedondernemer Bongers, eigenaar van een pand aan de Maasstraat in Cuijk die daar geen kamers meer mag verhuren. 

Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. Bongers was bij de hoogste bestuursrechter in beroep gegaan tegen een besluit van de gemeente. 

328.000 euro

Door verandering van het bestemmingsplan in 2012 moest Bongers zijn kamerverhuurbedrijf staken in de straat tegenover de schouwburg. Ook mag er van de gemeente in zijn bedrijfspand geen bedrijfswoning meer zijn.

Volgens de eigenaar is de schade aan gemiste huurinkomsten 150.000 euro. De waardevermindering van het pand door het vervallen van de bedrijfswoning taxeerde hij op 178.000 euro. Bij elkaar schat de ondernemer de schade op 328.000 euro.  

In 2017 diende Bongers zijn planschadeclaim in. In navolging van de rechtbank stuurde de Raad van State hem van de week met lege handen naar huis.

Bedrijfswoning

De bestuursrechter is het eens met de gemeente Cuijk dat het verhuren van kamers in het bedrijfspand aan de Maasstraat ook al niet mocht toen het oude bestemmingsplan nog gold. Het verbod in het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente levert, luidt de uitleg, dan ook geen schade op.

Voor het vervallen van de bedrijfswoning krijgt hij ook niets. De eigenaar had toen het oude bestemmingsplan nog gold een bedrijfswoning kunnen maken voor een bedrijf dat daar toen was toegestaan. Maar dat heeft hij niet gedaan.

Maasland