Kunst van het Geloven ontvangt de Dr.PeelenCultuurprijs.
Volledig scherm
Kunst van het Geloven ontvangt de Dr.PeelenCultuurprijs. © Ed van Alem

Cultuurprijzen Dr. Peelen Boxmeer voor Kunst van het Geloven en Wie Wá Bewaart

BOXMEER - De Dr.PeelenCultuurprijs is zaterdag uitgereikt aan de Kunst van het Geloven. Volgens de jury omdat deze instantie ‘met een enthousiaste groep mensen en bevlogen kunstenaars authentieke kerkjes en kapellen in de gemeente Boxmeer verbindt met kunst.’ 

De jury zegt dat het een evenement is dat je moet beleven. Elke twee jaar zijn er drie weekenden waarin kunst in alle vormen en maten te zien zijn. Ook in de zomer van 2020 vindt deze kunstmanifestatie weer plaats. ‘Een bijzonder evenement wat een grote bijdrage levert aan de cultuurwaarde van de gemeente', meent de jury. Bij de prijs hoort een beeldje en een bedrag van 750 euro.

Toegankelijk houden van het dialect

De dialectwerkgroep Wie Wá Bewaart uit Overloon kreeg de Dr.PeelenStimuleringsprijs. . De groep houdt cultureel erfgoed toegankelijk oor te verzamelen, te bewaren, te bewaken en te doceren, zo stelde de jury. ‘De werkgroep houdt het het Lóns dialect levend en betrekt daar jong en oud bij met het geven van workshops en een levendige website die zowel in het Nederlands als Lóns te lezen is.’ De dialectgroep kreeg 250 euro.

Druk bezocht theater

De Stimuleringsprijs ging naar de Wie Wá Bewaart.
Volledig scherm
De Stimuleringsprijs ging naar de Wie Wá Bewaart. © Ed van Alem

Tijdens een feestelijke avond werden de jaarlijkse cultuurprijzen van de gemeente Boxmeer uitgereikt door burgemeester Van Soest en cultuurportefeuillehouder Hendriks-Van Haren. Plaats van handeling: een drukbezocht theater De Weijer in Boxmeer.

De Dr.Peelencommissie ontving het afgelopen jaar een groot aantal voordrachten, waarvan zij er vijf nomineerde. Dat waren voor de stimuleringsprijs: Sluis en stuwgroeters uit Sambeek en de Dialectwerkgroep Wie Wá Bewaart uit Overloon; voor de hoofdprijs:  Vereniging de Metworst,  Kunst van het Geloven en Stichting Landschapsbeheer Boxmeer.

Waarderen en stimuleren

Met de prijzen willen burgemeester en wethouders van  Boxmeer waardering tonen voor degenen die zich inzetten op cultureel gebied en anderen stimuleren dit ook te doen om zo het aanbod en de deelname aan cultuur in de gemeente Boxmeer te bevorderen. 

De Dr.PeelenCultuurprijs.
Volledig scherm
De Dr.PeelenCultuurprijs. © Ed van Alem

Maasland