Volledig scherm
Deken Huisman, eerder dit jaar op de fiets door Gennep. © Theo Peeters

'De fietsende deken' Everard Huisman (93) van Gennep is overleden

GENNEP - Voormalig deken Everard Huisman van Gennep is woensdagavond op 93-jarige leeftijd overleden in het Radboudumc in Nijmegen. De 'fietsende' pastoor was op hoge leeftijd nog actief voor de Gennepse Martinusparochie. Hij viel eind september lelijk met zijn fiets. 

Hij was 's avonds een kennis gaan feliciteren met de verjaardag. 

Na zijn val werd hij dit najaar verpleegd in Aqua Viva, onderdeel van verpleeghuis Berchmanianum in Nijmegen.

Huisman kreeg 30 september uit handen van burgemeester Peter de Koning nog de Ganapja, de hoogste gemeentelijke onderscheiding. 

Toen de Gennepse deken in 2011 op z'n 87ste met emeritaat ging, was hij de oudste nog actieve deken van Nederland. Zes jaar later verzorgde Huisman nog altijd missen ('tot in Venray toe, maar dan pak ik de auto, zei hij mei dit jaar nog in een interview in de Gelderlander') , begrafenissen en huwelijken ('tegenwoordig alleen nog op verzoek') of bezocht hij - op zijn fiets - de zieken of andere parochianen die een hart onder de riem konden gebruiken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland