Volledig scherm
Hulpdiensten op de A73 na een ongeval met een spookrijder. © SK-Media

De meeste brokkenpiloten komen uit Brabant

CUIJK - De meeste brokkenpiloten in Nederland komen uit Brabant. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars berekend. De verzekeringsmaatschappijen hebben alle claims geanalyseerd in de Risicometer Verkeer 2017. In Noord-Brabant ging het in 2016 om 101 verkeersclaims per 1.000 huishoudens. 

Het gaat daarbij alleen om particuliere automobilisten en niet om zakelijke rijders.

De automobilisten in de drie zuidelijke provincies doen het toch al niet best. Zeeland staat op de tweede plek en Limburg op de derde. In Zeeland ligt dit aantal claims op 96 per 1.000 huishoudens. Limburg noteerde 88 claims.

Smartphone

Quote

Nu is het zaak om van papier praktijk te maken om het tij te keren

Richard Weurding

In 2016 werden in Nederland totaal 625.000 schadeclaims na ongevallen ingediend. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn de oorzaken van de stijging onder meer het gebruik van een smartphone achter het stuur. De goed draaiende economie is ook een oorzaak, want hierdoor is het een stuk drukker op de weg. Niet alleen zijn er meer auto’s, er worden ook meer kilometers gemaakt.

Verzekeraars pleiten voor aanpassing van de ‘hot spots’ in de infrastructuur, zeker de 30-kilometerzones, want doordat het steeds drukker wordt op de deels gedateerde infrastructuur gaat het ook vaker mis.

Top drie

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Dode das. © Foto DG

Volgens het Verbond van Verzekeraars staat Nederland niet langer in de top drie van de meest verkeersveilige landen in Europa. Met zo'n dertig andere organisaties heeft het verbond dit jaar een manifest opgesteld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat is opgenomen in de plannen van het nieuwe kabinet. ,,Nu is het zaak om van papier praktijk te maken om het tij te keren’’, aldus directeur Richard Weurding van het verbond.

In Brabant steeg het aantal schadeclaims in 2017 met bijna 9 procent. De grootste stijging was te zien in Friesland. Daar steeg dat aantal claims met 18,5 procent naar 66,4 per 1.000 inwoners. De minste brokken worden in Groningen gemaakt. Daar worden maar 57 claims per 1.000 inwoners ingediend.

Als het gaat om het aantal aanrijdingen met dieren, zo staat in de Risicometer Verkeer, staat Brabant op de tweede plaats. Tussen 2013 en 2016 werd er 3.200 keer een aanrijding met een dier gemeld. Brabant houdt daarmee Gelderland voor zich. Daar werden ruim 4.100 aanrijdingen met dieren genoteerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland