Volledig scherm
Dien Cornelissen, sinds 30 april ereburger van Boxmeer. foto Theo Peeters

Dien Cornelissen ereburger van Boxmeer

BOXMEER Sinds vandaag, 30 april, kent Boxmeer het ereburgerschap en de eerste die deze eer te beurt valt, is Dien Cornelissen. Het voormalige Tweede Kamerlid – volgende week wordt ze 84 jaar – kreeg woensdagochtend het ereburgerschap toegekend in De Weijer in Boxmeer.

Daar werd de jaarlijkse bijeenkomst van gedecoreerden gehouden.

Volgens het gemeentebestuur van Boxmeer heeft Dien Cornelissen politiek en bestuurlijk duidelijk haar sporen verdiend. 'Zij is een graag geziene persoon in Boxmeer en wordt met name gewaardeerd voor haar persoonlijkheid in relatie tot de positie(s) die zij bekleedde', aldus de gemeente in een toelichting. 'Wat haar kenmerkt is dat ze makkelijk 'aanspreekbaar' is en oog en oor heeft voor haar medemens.'

Dien Cornelissen is in 1924 geboren in Oploo en komt uit een gezin van twaalf kinderen. Ze is ongehuwd. Na haar opleiding aan de sociale academie werd ze maatschappelijk werkster. Van 1958 tot 1972 was ze lid van de gemeenteraad van Boxmeer en van 1962 tot 1978 was ze lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant. Van 1969 tot 1971 zat ze namens de KVP in de Eerste Kamer, van 1971 tot 1972 en van 1973 tot 1986 was ze lid van de Tweede Kamer. Dien Cornelissen is bestuurslid geweest van veel organisaties op het gebied van maatschappelijk werk, gezondheid en onderwijs.

Het besluit om Dien Cornelissen tot ereburger te benoemen heeft de gemeenteraad op 24 maart genomen. Het is de hoogste onderscheiding die de raad aan een persoon kan toekennen. De raad spreekt daarmee namens de gemeenschap dank en waardering uit voor bijzondere en opvallende prestaties van een inwoner. Bij de titel horen een oorkonde, een penning en een hanger.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland