Volledig scherm
Een trein op de Maaslijn bij Nijmegen. archieffoto Bert Beelen © Bert Beelen

Elektrificeren Maaslijn loopt vertraging op

BOXMEER/CUIJK - Het geplande treinstation in Grubbenvorst bij Venlo wordt geofferd om geld te besparen bij de aanpassingen van de Maaslijn.

De spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond, door onder meer het Land van Cuijk en Mook, krijgt zoals bekend een elektrische bovenleiding zodat er vanaf 2020 niet meer uitsluitend dieseltreinen overheen kunnen. Maar die klus valt bijna 15 miljoen euro duurder uit dan gedacht. Door station Grubbenvorst te schrappen hoopt de provincie aanzienlijk op kosten te besparen.

De bezuiniging leidt overigens wel tot een vertraging van de elektrificatie van de Maaslijn. Plannen moeten aangepast worden. Dat leidt in het gunstigste geval tot een vertraging van zes tot negen maanden. Als er ook nog een alternatief mét station uitgewerkt moet worden, loopt de vertraging op tot zeker een jaar.

Behalve 'Grubbenvorst' zijn ook plannen voor de bouw van stations in Baexem en Haelen in Midden-Limburg van de baan. 

Gat

Het gat in de begroting van de Maaslijn dat provinciebestuurder Hubert Mackus moest zien te dichten was 14 miljoen euro. Ontstaan doordat het Rijk besloot de bijdrage voor het elektrificeren van die lijn terug te schroeven vanwege ingewikkelde BTW-regels. Maar het gat is ook ontstaan omdat de provincie was vergeten dat ook de stukken spoor waar treinen parkeren om bijvoorbeeld gereinigd te worden, een bovenleiding moeten krijgen. Extra kosten: 7,5 miljoen.

Vervoerder Arriva kan de al bestelde elektrische treinen sowieso pas in 2021 inzetten, en niet in 2020. Arriva zegt graag mee te denken over een zo snel en efficiënt mogelijke elektrificatie. Overleg daarover loopt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’
  PREMIUM

  Opluchting nadat Project X-feest in de kiem werd gesmoord: ‘Ik ben geen ijskonijn’

  CUIJK - Dinsdagavond 4 december 20.00 uur. Burgemeester Wim Hillenaar krijgt een whatsappje binnen op zijn mobiel. Een berichtje dat zijn werkweek op de kop zal zetten. Een alerte inwoner maakt hem attent op een bericht op Facebook, waarin gesproken wordt over een Project X-feest in Katwijk vrijdagavond. Hillenaar informeert direct de politie. ,,Waar ik toen aan dacht? Aan het uit de hand gelopen Project X-feest in 2012 in Haren. Maar ik was er toen nog, moet ik zeggen, vrij relaxed onder.’’
 2. Gennep omarmt 42 culturen en 1.000 nieuwkomers met expositie en Jaar van de Ontmoeting 2019
  PREMIUM

  Gennep omarmt 42 culturen en 1.000 nieuwko­mers met expositie en Jaar van de Ontmoeting 2019

  GENNEP - Van de iets meer dan 17.000 inwoners van de gemeente Gennep zijn er zo'n duizend niet in Nederland geboren. Duizend! Ze komen uit Afghanistan, Eritrea, Indonesië, Iran, Marokko, Nigeria, Somalië, Syrië en Tanzania. In totaal uit ruim veertig landen en van alle continenten. Mensen uit zo veel verschillende landen zorgen in de Limburgse gemeente voor een grote culturele verscheidenheid. Juist die mix van culturen is het thema van de expositie Ontmoeting in Museum het Petershuis in Gennep. Deze zaterdag opent de tentoonstelling officieel. Daarbij zijn ook diverse nieuwkomers aanwezig.

Maasland