Volledig scherm
Madeleine van Toorenburg krijgt in de Elisabethkerk uitleg van pastoor René Aarden en Alex van Megen. © Ed van Alem

‘Veilig voelen in je eigen kerk’

GRAVE - De beelden waren glashelder, en toch duurde het lang voordat de politie in actie kwam na de diefstallen uit het offerblok in de Elisabeth in Grave. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) snapte maandagmiddag dat dat niet in goede aarde was gevallen bij het parochiebestuur.

Vanmiddag was Van Toorenburg op werkbezoek in Grave. Ze nam een kijkje bij het offerblok in de dagkapel dat vorig jaar meerdere keren doelwit was van diefstal. Ze reageerde daarmee op een brandbrief die door het kerkbestuur was gestuurd naar 'Den Haag'. ,,Het is belangrijk dat er in de regio meer politie komt’’, zei Van Toorenburg. ,,Ik heb meegeschreven aan het regeerakkoord en heb er voor kunnen zorgen dat er meer geïnvesteerd wordt in de regio.’’

Geen kruimelfeitje

Van Toorenburg toonde vooral begrip voor het gevoel van onveiligheid dat er bij de medewerkers van de kerk in Grave heerst na de gebeurtenissen.  ,,Ik snap wel dat de politie prioriteiten moet stellen. Maar dit is geen kruimelfeitje geweest. Geen gevalletje van vervelend waar niemand fysieke pijn van heeft of waar niemand minder om kan eten. Het gaat hier wel om vertegenwoordiging van de maatschappij die slachtoffer is. Je moet je veilig kunnen voelen in je eigen kerk’’, zei ze nadat ze was bijgepraat over de diefstal door twee mannen.

Quote

De politie moet niet roffelen dat de criminali­teits­cij­fers dalen terwijl mensen geen aangifte meer komen doen

Madeleine van Toorenburg, Tweede Kamerlid

Medewerkers van de kerk hadden meerdere malen oog in oog gestaan met de mannen die duidelijk herkenbaar of beelden stonden en van wie bekend was dat ze er in een rode auto met Pools kenteken vandoor gingen. ,,Ik heb er slapeloze nachten van gehad'', vertelde een van hen. ,,En ben nog bang als ik de dagkapel in ga.''

Van Toorenburg was fel op de nonchalante houding van de politie. ,,De politie moet niet roffelen dat de criminaliteitscijfers dalen terwijl de mensen geen aangifte meer komen doen. Je mag verwachten dat er actie wordt ondernomen.’’

Alex van Megen, vicevoorzitter van het parochiebestuur was blij met de aandacht van Van Toorenburg. ,,We hebben nu in ieder geval het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt, dat we serieus worden genomen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Waar was aartsbisschop Eijk tijdens wijding bisschop Harrie Smeets? In het ziekenhuis
  PREMIUM

  Waar was aartsbis­schop Eijk tijdens wijding bisschop Harrie Smeets? In het ziekenhuis

  ROERMOND / UTRECHT - Tijdens een bijzondere viering vond zaterdagochtend de wijding van Harrie Smeets tot de nieuwe bisschop van bisdom Limburg plaats. Vijfentwintig bisschoppen uit Nederland, Duitsland, India en België waren getuige van deze bijzondere wijding. Aartsbisschop Wim Eijk, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in Nederland, zou deze wijding eigenlijk moeten uitvoeren. Maar hij was er op deze dag niet bij. Waar was kardinaal Eijk?
 2. Verdachten illegale vogelhandel uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

  Verdachten illegale vogelhan­del uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

  DEN BOSCH / BOXMEER - De verdachten van het illegaal vangen, verhandelen en kopen van beschermde vogels in Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek in 2014, ontkenden deze week bij het gerechtshof in Den Bosch fel dat ze iets verkeerd hadden gedaan. ,,Ik heb bekennende verklaringen onder druk afgelegd”, stelde een 59-jarige man uit Afferden. De rechtbank had hem een celstraf van 8 maanden opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
 3. Celstraf voor minderjarige asielzoeker die jongen neerstak in azc Grave

  Celstraf voor minderjari­ge asielzoe­ker die jongen neerstak in azc Grave

  DEN BOSCH/ GRAVE - Een 17-jarige vluchteling uit Eritrea stak op 10 juni 2018 een medebewoner van het asielzoekerscentrum in Velp bij Grave meermalen met een mes in de buik, diens zij en in het been. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de jongen voor een poging tot doodslag tot 12 maanden ‘jeugddetentie’, waarvan de helft voorwaardelijk. De Eritrese man komt ook onder toezicht van de jeugdreclassering te staan.

Maasland