Monique Graat trakteert meneer Haerkens (93) op een broodje in ’t Hapje in Wanroij.
Volledig scherm
Monique Graat trakteert meneer Haerkens (93) op een broodje in ’t Hapje in Wanroij. © Theo Peeters

‘Even Monique bellen!’ viert een feestje

BOXMEER - Vijf jaar geleden was Monique Graat (51) uit Boxmeer de eerste professionele mantelzorger in de regio, die van haar passie haar werk maakte. Van de week vierde ze haar eerste lustrum. ,,Voor leuke dingen en uitstapjes was geen tijd meer in verzorgingscentra, dat vond ik zo erg.” 

Met haar bedrijf ‘Even Monique bellen!’ verricht ze betaald mantelzorg. Ze vraagt 15 euro per uur, exclusief reiskosten. ,,Ik probeer mensen een leuke dag te bezorgen. Vaak hebben ouderen, zorgvragers of mensen met een beperking de mogelijkheid niet om alleen erop uit te gaan. Helaas is voor de leuke dingen door de bezuinigingen nauwelijks of geen tijd.”

Dierentuin

Een dagje naar de dierentuin, samen eten koken, gewoon even op bezoek voor een goed gesprek en een luisterend oor, met de auto met de klant naar de huisarts of het ziekenhuis. Of samen een broodje paling eten, wat ze afgelopen dagen deed met een oudere man in Wanroij. Voor haar eerste lustrum ging Monique van de week naar haar vaste klanten om ze te verrassen. ,,Een klein gebaar, dat doet al veel. Ik ervaar mijn werk als heel waardevol, maar ook intens. Ik krijg veel waardering, dat is eigenlijk waar ik het voor doe.”

Eigen moeder

Graat heeft gewerkt in de uitvaartbranche en bij een hospice. ,,Van geboorten tot het sterven, ik heb ervaren wat het meest intense is van de mens. De ervaring met mijn moeder heeft me aangezet tot mijn huidige werk. Mijn moeder had in haar laatste levensfase veel fysieke problemen. Ik wilde juist samen iets gezelligs met haar doen, maar dat kwam er vaak niet van. Op het laatst kon ik gelukkig dichtbij mijn moeder staan, dat was onvergetelijk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland