De schaatsbaan in Cuijk.
Volledig scherm
De schaatsbaan in Cuijk. © Ed van Alem

Frans (74) stopt na 11 jaar met de kerstijsbaan in Cuijk: ‘Het is gewoon genoeg geweest’

CUIJK - Schaats- en ijsliefhebbers uit de regio Cuijk moeten hun vertier later dit jaar ergens anders zoeken. Want eind dit jaar staat er in het centrum van Cuijk, voor het gemeentehuis, geen ijsbaan. 

Initiatiefnemer Frans Bus heeft besloten te stoppen met Cuijk on Ice, zoals het ijsfestijn heet. ,,Het is na elf edities genoeg geweest’’, zegt hij.

,,Ik word dit jaar 75. Zoiets als dit organiseren, vraagt veel van je. Het gaat goed, het evenement loopt als een trein. Maar ik vraag al langer vergeefs of anderen de kar willen gaan trekken. Het blijkt erg moeilijk te zijn om mensen te vinden die het willen overnemen. Op een gegeven moment is het dan, hoe vervelend ook, gewoon genoeg geweest.’’

Vrijwilligers

De Cuijkse ijsmeester Frans Bus.
Volledig scherm
De Cuijkse ijsmeester Frans Bus. © Ed van Alem

Volgens Bus heeft het stopzetten van Cuijk on Ice niks te maken met financiële problemen of een tekort aan vrijwilligers. ,,Helemaal niet.’’ Het evenement is financieel gezond, aldus Bus en helpende handjes zijn er meer dan voldoende.

Toen Bus vorige week tijdens de vergadering van de stichting aan de bijna vijftig vrijwilligers vertelde dat hij en zijn vrouw Connie (72), die penningmeester was in het bestuur, ermee gaan stoppen, viel er ‘een doodse stilte'.

Bus: ,,Al zat dit, zo werd dat ook gevoeld, er ook wel aan te komen. De vrijwilligers reageerden begripvol. Zij weten natuurlijk als geen ander wat er elk jaar moet gebeuren om dit allemaal te kunnen organiseren.’’

De afgelopen dagen heeft zich bij Bus, voormalig kroegbaas van De Posthoorn in Cuijk, nog niemand gemeld om het stokje over te nemen. 

Veel scholen

In december en begin januari beleefden jaarlijks vele duizenden schaatsliefhebbers, jong en oud, in Cuijk veel plezier op de ijsbaan op het Louis Jansenplein.

Met koek en zopie, en een café. Ook veel scholen uit de gemeente Cuijk gebruikten de schaatsbaan voor het gemeentehuis om kinderen tijdens schooltijd even lekker een uurtje te laten schaatsen.

IJsfestijn Boxmeer

Mocht de komende tijd niemand in Cuijk zich geroepen voelen om voor een twaalfde editie van het Cuijkse ijsspektakel te zorgen, zullen liefhebbers van schaatsen en ijspret moeten uitwijken naar IJsfestijn Boxmeer, de ijsbaan in Boxmeer.

Ook daar staat, zelfs enkele jaren langer dan in Cuijk, in de periode rond kerst al jaren een grote schaatsbaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland